Якщо ви ще не знаєте, що подарувати рідним або друзям на Новий рік, є відмінна ідея. Подарункові сертифікати – це завжди безпрограшний варіант. Один зі засобів його використання – це дегустація.
Таку розвагу можна замовити у дніпровських ресторанах. Дегустація на чотири особи буде коштувати біля 2, 5 тисяч гривень. Розрахуватись можна подарунковим сертифікатом. Дегустація починається зі знайомства з сомельє.
- Пропоную вам продегустувати коньяки та бренді, – одразу переходить до справи Олександр. – І розкажу, чому кожен коньяк буде бренді, але не кожен бренді може бути коньяком. Колір оцінювати не треба, бо на нього можуть впливати барвники, а ні витримка напою. Дуже раджу брати келих за ніжку. Бо якщо тримати в руці ту частину, де знаходиться напій, ви зігрієте його. А це непотрібно, бо найкраща температура для споживання – кімнатна, біля +20.
Перед тим, як пити міцний алкоголь, варто відчути верхні ноти – десь на відстані 3-4 см від носу. Другий етап – збовтати келих, після цього відчуєте пряний аромат. Перед дегустацією варто спочатку зробити ковток простої води. Після цього можна взяти в рот бренді чи коньяк, але не ковтати його одразу, а трохи покатати в роті. Так він краще розкриється.
Протягом дегустації, яка триває годину, сомельє розповідає чимало секретів щодо виготовлення та зберігання напоїв. На столі є закуска – сир, горішки, білий хліб. Але її небагато, наїстися досхочу не вдасться. Тож варто заздалегідь розрахувати свої сили. У дегустації беруть участь сім різновидів коньяків та бренді, сомельє наливає по 20 грамів кожного. Якщо ви відчуваєте, що це для вас забагато, можна зливати недопиті залишки у спеціальне відерце.
Юліанна Кокошко
Фото автора.