Що відбулось і відбудеться в Дніпрі та світі 22 березня

  • Категорія:
  • Новини

У 1856 році народився Дмитро Коновалов, вчений-хімік, суспільний і державний діяч, дійсний член Академії наук СРСР. Закінчив Катеринославську гімназію. Коли почалися революційні події, приїздить до Катеринославу та обіймає посади професорів Катеринославського університету і Катеринославського гірничого інституту. Брав активну участь у відбудові хімічної промисловості України, у 1919-1922 роках працював директором Науково-дослідного хіміко-енергетичного інституту у Катеринославі (167 років).

У 1924 році у Катеринославі народився Володимир Горбаченко, художник-живописець. Все життя майстер жив і працював у рідному місті – Дніпропетровську (нині – Дніпрі) (99 років).

У 1932 році сталася пожежа у Катеринославському комерційному училищі, яка значно пошкодила споруду (згодом її реконструювали). Нині тут розташована Дніпропетровська обласна рада. Будівля визнана видатним пам’ятником місцевої архітектури (91 рік).

У 1938 році народився Віктор Савченко, письменник-фантаст. Закінчив Дніпропетровський металургійний інститут та аспірантуру (до 2021 року – Національна металургійна академія України, нині – Інститут промислових та бізнес технологій українського Державного університету науки і технологій). Кандидат хімічних наук, доктор філософських наук. Дев’ять років очолював Дніпропетровську обласну організацію Національної спілки письменників України. Жив і працював у Дніпропетровську (нині – Дніпрі) (85 років).

У 1973 році народився Валентин Старостін, історик, краєзнавець, публіцист. Мешкає у Дніпрі (50 років).

У 2006 році на базі Дніпропетровського музичного училища створено консерваторію імені Михайла Глінки (нині – Дніпропетровська академія музики імені Михайла Глінки) (17 років).

Цей день в історії

  • 1841 – у США запатентовано виробництво крохмалю (182 роки);
  • 1842 – народився Микола Лисенко, український композитор, диригент, збирач пісенного фольклору, громадський діяч (181 рік);
  • 1895 – у Парижі відбулася перша у світі публічна демонстрація кіно – кінофільму Огюста і Луї Люм’єрів для спеціально запрошеної публіки (128 років).

Події та заходи

22 березня у світі відзначають Всесвітній день водних ресурсів та Міжнародний день таксиста.

У Нью-Йорку відбудеться конференція ООН з водних ресурсів, яка триватиме до 24 березня.

У місті Сайтама (Японія) відкриється чемпіонат світу з фігурного катання. Змагання будуть тривати до 26 березня.

У Києві в режимі онлайн пройде Форум із антимонопольного права VIII Ukrainian Antitrust Forum за підтримки Антимонопольного комітету України.

Також у Києві 22 та 23 березня проходитиме Міжнародний урбаністичний форум «Економіка відновлення міст».

Народні прикмети

За народними повір’ями:

  • якщо у цей день відлига, то буде хороший урожай проса;
  • якщо тепло, то наступні сорок днів будуть теплими, а якщо холодно – холодними;
  • якщо теплий вітер, то до непогожого літа;
  • якщо ластівки прилетіли, то до врожайного року.

Сьогодні не можна прибирати в будинку і мити підлоги, прати і шити, проганяти сорок з двору, їсти м’ясо, рибу, яйця, застеляти стіл білою скатертиною.

Слідкуйте за подіями в наших групах