Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 23 липня

  • Категорія:
  • Новини

23 липня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1632 – помер Памво Беринда, письменник i друкар, автор першого українського друкованого словника “Лексикон славенороський” i силабічних віршів (391 рік);

– 1888 – у Києві на Софійській площі відкрито пам’ятник Богдану Хмельницькому в рамках святкування 900-річчя хрещення Київської Русі (135 років);

– 1888 – народився Реймонд Торнтон Чандлер, американський письменник-реаліст та кіносценарист, один із засновників піджанру “крутого детективу” (“нуар”) (135 років);

– 1951 – у Рокенкорті відкрито штаб-квартиру НАТО (72 роки);

– 1954 – народився Василь Рябченко, український живописець, графік, фотохудожник, автор об’єктів та інсталяцій, зокрема картини “Дафна”, інсталяцій “Гойдалки для пеньків”, “Великий Бембі”, лауреат премії та звання “Кращий художник України” за підсумками першого всеукраїнського Артфестивалю “Золотий перетин” 1996 року (69 років).

У 1893 році народився Антон Хорошун, український радянський драматичний актор, народний артист України, з 1927 року (з перервами) – актор Дніпропетровського українського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Помер у 1970 році у Дніпропетровську (130 років).

У 1897 році народився Антон Морозенко-Ковбаса (м. Павлоград Дніпропетровської області), дніпровський журналіст і громадський діяч. З 1923 року у Катеринославі працював у газеті “Зоря”. У червні 1929 року обраний членом бюро Дніпропетровського літературного об’єднання. У 1936 році за “націоналістичні прояви” виключений з Комуністичної партії України. Наприкінці 1936 року виїхав на Кубань. За “антирадянську агітацію” у 1940 році засуджений на 5 років виправно-трудових таборів. Помер у 1941 році у Магадані (126 років).

У 1904 році закладена нова будівля Катеринославського комерційного училища, нині у цій будівлі розташована Дніпропетровська обласна рада. Будівля Комерційного училища визнана видатним пам’ятником місцевої архітектури (119 років).

У 2017 році завершився перший Фестиваль муралів Mural Fest Dnipro, який розпочався 21 червня 2017 і протягом якого у місті намалювали 9 муралів (6 років).

У 2020 році отримано дозвіл від Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на проведення вибухових робіт на будівництві метро (3 роки).


23 липня у світі відзначають
Всесвітній день китів і дельфінів.

В Істанії сьогодні пройдуть позачергові парламентські вибори для обрання депутатів в Генеральні кортеси Іспанії.

У Чернівцях, у Літньому театрі, у рамках всеукраїнського туру відбудеться концерт Артема Пивоварова з Національним академічним оркестром народних інструментів України (НАОНІ).

А у Дніпрі відбудеться сольний концерт у рамках Всеукраїнського туру “Stand-up. Алла Волкова”.

Також у Дніпрі пройде автокіно – показ фільму “Інструкція з виховання мажорів”. 

За народними повір’ями:

– якщо метеликів не видно, то буде дощ;

– бджоли голосно дзижчать і вилітають з вулика – до спеки;

– якщо хмари заволокли небо, то буде сильний вітер;

– висока і крута веселка – до вітру;

– якщо по небу пливуть білі або кругленькі хмари, то дощу не буде.

Сьогодні не можна лаятися, сваритися, стригти волосся, одягати брудний одяг.

Слідкуйте за подіями в наших групах