Дитячий ковід: особливості, вакцинація та вразливість наймолодших пацієнтів. Афіша Дніпра.

Дитячий ковід: особливості, вакцинація та вразливість наймолодших пацієнтів

  • Категорія:
  • Новини

Останні дні січня позначилися рекордними показниками захворюваності на COVID-19. Як кажуть фахівці, кількість уражених продовжуватиме зростати. Вперше за весь час пандемії в Україні діти почали масово хворіти на коронавірусну інфекцію. Скільки дітей зараз перебуває в лікарнях Дніпра та як неповнолітні переносять хворобу? Повідомив канал ДніпроTV.

«Ситуація у міській лікарні складніша, ніж наприкінці минулого року, це видно із цифр. У січні нового року у місті зафіксовано 988 випадків захворюваності серед дітей. Цього ж місяця до нашої лікарні звернулися 223 дитини з коронавірусною хворобою, а в грудні минулого року було проліковано 48 дітей. На даний час у нас заповнюваність ліжок 61%. На сьогоднішній день у нас перебуває 85 дітей з коронавірусною хворобою», – повідомила в.о. медичного директора УЕП “Міська дитяча клінічна лікарня № 6” Вікторія Мінакова.

Також є діти з тяжким станом. «Це залежить від імунного стану дитини, наявності фонових станів, а також наявності хронічних соматичних захворювань», – розповіла Вікторія Мінакова.

Зараз на території України переважають два штами коронавірусу. Це штам Омікрон та Дельта. «Ми вже за клінічною картиною захворювання можемо приблизно визначати, який штам спостерігається у тієї чи іншої дитини. Хоча, отримуючи результати ПЛР-обстеження або цито-тестів, ми маємо лише факт, що результат позитивний. Є певні особливості цих штамів, тому ми їх порівнюємо», – розповів завідуючий інфекційним відділенням КНП «Міська дитяча клінічна лікарня № 6», дитячий лікар-інфекціоніст Валентин Ульянов.

Штам, який зараз переважає у всьому світі, це Омікрон. «Серед його особливостей – Омікрон дуже схожий на перебіг звичайних респіраторних вірусних інфекцій. Тобто це нежить, кашель, підвищення температури тіла та біль у горлі. Але є три симптоми, які спостерігаються найчастіше при цьому штамі. До них відносяться виражена загальна слабкість, осиплість голосу і чхання. Це такі особливості клінічних симптомів цього штаму», – повідомив Валентин Ульянов.

У штама Дельта агресивніший перебіг: дуже висока температура тіла, сильний головний біль, дуже виражений інтоксикаційний синдром. «При штамі Дельта вірус проникає в глибокі відділи дихальної системи, тому частота розвитку пневмонії значно вища. Тому перебіг коронавірусної інфекції від штаму Омікрон легший. Він протікає на кшталт гострої респіраторно-вірусної інфекції у 80% випадків. У той же час, не виключені важкі форми захворювання: з ураженням дихальної системи, з ураженням серцево-судинної системи, з ураженням нервової системи. Тому все це індивідуально і тому вважати, що це тільки легке захворювання, не варто», – повідомив завідуючий інфекційним відділенням КНП «Міська дитяча клінічна лікарня № 6».

Зараз саме діти найчастіше хворіють на коронавірусну інфекцію. «На сьогоднішній день дійсно складна ситуація, тому що після канікул за січень місяць дуже різко зросла захворюваність дітей на ковід. Наш заклад (школа №39 – ред.) переведено на дистанційну форму навчання, тому що в закладі більше ніж 59% сьогодні учнів на самоізоляції. А враховуючи те, що ми маємо постанову Кабінету міністрів України № 1236 від 9 грудня 2020 року, яка постійно змінюється і додається, то ми мали негайно перевести дітей на дистанційку», – розповіла директорка комунального закладу освіти “Середня загальноосвітня школа № 49” Світлана Терещенко.

Слідкуйте за подіями в наших групах