Дніпро – лідер з допомоги у збереженні ментального здоров’я у дітей та дорослих

  • Категорія:
  • Новини

Повномасштабна війна, безумовно, негативно вплинула на психічне здоров’я українців. Постійні тривоги, стреси, переживання – всі ці фактори можуть призвести до порушень ментального здоров’я, як серед дорослих, так і серед дітей.

Пані Любов звернулася зі своїм 11-річним сином Сашком до терапевта. Сашко навчається в 6-му класі і грає у футбол. Його мама зауважує, що останнім часом хлопець став дуже чутливим та переживає постійні зміни настрою.

«Я думаю, що його такий стан пов’язаний з війною. Це постійний стрес, переживання, тривоги. Під час навчання часто доводиться спускатися в укриття. Наша лікарка порадила, аби батьки себе поводили спокійно та упевнено. Це дуже важливо. По-друге, необхідно більше часу приділяти дитині, розмовляти з нею, питати про її стан, проблеми», – ділиться пані Любов.

Тільки за 9 місяців цього року в медзакладах первинної ланки Дніпра було надано 15,526 послуг з психологічної допомоги. Дніпро є лідером у наданні таких послуг. Сімейні лікарі в міських амбулаторіях під час огляду виявляють ментальні проблеми у пацієнтів та надають їм допомогу. У важких випадках рекомендують звернутися до психолога або психіатра. Для права надання такої допомоги всі дев’ять ЦПМСД у Дніпрі уклали договори із Національною службою здоров’я України на “Супровід дітей і дорослих із психічними розладами на первинній ланці надання медичної допомоги”. Сімейні лікарі також пройшли спеціальні курси.

«У листопаді минулого року Міністерство охорони здоров’я України разом з ВООЗ та ЮНІСЕФ підписали меморандум щодо навчання спеціалістів первинної ланки вміння надавати психологічну допомогу. Усі 48 лікарів і стільки ж медсестер нашого закладу пройшли тренінги та отримали знання для надання психологічних послуг на первинному рівні.  Це дуже важливо, адже зараз триває війна, і люди часто недооцінюють стан свого психічного здоров’я. Наприклад, часто заплющують очі на безсоння, тривожність і не йдуть з такими проблемами до психотерапевта», – зазначила пані Галина, керівниця одного з центрів первинної допомоги. 

Тепер, коли пацієнт звертається до сімейного лікаря, прикладаючи до нього, скажімо, звіт про ГРВІ, лікар може ставити додаткові питання про те, як хворий спить, чи відчуває тривогу та інше. Це допомагає медикам виявити можливі психологічні проблеми та, в разі необхідності, надавати консультацію. Якщо лікар визнає, що пацієнту потрібна психологічна допомога, він рекомендує звернутися до психолога або психотерапевта.

Уже чотири центри первинної медичної допомоги у Дніпрі входять до десятки кращих у всій Україні за надання ментальної допомоги. Нещодавно керівники медичних закладів міста брали участь у Форумі з психічного здоров’я та були відзначені Почесними грамотами Міністерства охорони здоров’я України за найкращі результати у наданні послуг для збереження ментального здоров’я.

За матеріалами ДніпроTV.

Слідкуйте за подіями в наших групах