Дніпро вшановує пам'ять жертв Голодоморів. Афиша Днепра

Дніпро вшановує пам’ять жертв Голодоморів

  • Категорія:
  • Новини

28 листопада у Дніпрі, біля Хреста на увічнення пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років у парку ім. Писаржевського, з нагоди 87-х роковин Голодомору зібралися представники міської влади, Громадської ради при Дніпровській міській раді, Музею спротиву Голодомору, релігійних громад міста. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих від штучного голоду в нашій країні, а також поклали квіти і траурні композиції з калини та колосків пшениці до пам’ятного Хреста.

Дніпро вшановує пам'ять жертв Голодоморів. Афиша Днепра

Дніпро вшановує пам'ять жертв Голодоморів. Афиша Днепра

Директорка музею спротиву Голодомору Лілія Богачева зазначила, що сьогодні згадуємо трагічні події для всього українського народу і схиляємо голови перед світлою пам’ятю наших співвітчизників, які загинули в роки Голодоморів.

«То був страшний злочин проти українського народу. Чому кажуть, то був геноцид, бо у людей вилучали не лише все продовольство, а позбавляли можливості покидати території. Але люди чинили опір, боролися проти примусової колективізації. Селяни повставали – це були бунти, волинки. Лише на території Дніпропетровського округу за січень-березень 1930 року було зафіксовано близько 125 повстань. Не дивлячись на всю трагічність ситуації, українці демонстрували силу духу, виживали і допомагали один одному. Коли ми згадуємо про трагедію Голодомору, повинні робити висновки. У нинішні часи ми теж повинні гуртуватися для розбудови нашої країни, берегти і цінувати нашу землю», – наголосила Лілія Богачева.

Дніпро вшановує пам'ять жертв Голодоморів. Афиша Днепра

Зі свого боку, представниця Громадської ради при Дніпровській міській раді Наталя Василенко зазначила: «Звісно, часи Голодоморів – це величезна трагедія для нашої країни. І наш святий обов’язок – пам’ятати про це лихо завжди, щоб ніколи такого більше не повторилося. Обов’язково ввечері вдома запалю свічку на знак пам’яті невинно загиблих від голоду».

Нагадаємо, щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, а також голодоморів 1921-1922 та 1946-1947 років.

Слідкуйте за подіями в наших групах