Фільм дніпровської режисерки “Олесь Гончар: слово, як зброя” побачили у 13 країнах

  • Категорія:
  • Новини

Стрічку дніпровської режисерки Катерини Стрельченко презентували в Європі. Документальний фільм “Олесь Гончар. Слово, як зброя” побачили 13 країн світу. До речі, перемовини щодо продовження показів тривають і нині. Сам же європейский тур організовано заради підтримки українських військових та постраждалих від російської агресії громадян. Днями режисерка Катерина Стрельченко повернулася до Дніпра. Подробиці довмісячного туру в ексклюзивному інтервью далі.

Режисерка Катерина Стрельченко ділиться враженнями про прем’єру свого нового фільму “Олесь Гончар. Слово, як зброя”. Говорить, на перегляді у Швейцарії люди сиділи навіть у коридорах. А один з глядачів зробив коштовний внесок на підтримку українських військових.

“Начебто кінець, закінчилося обговорення. Вони кажуть, ну, хочби хоть щось було пов’язано з Олесем Гончаром, якась книга. А у нас з собою були приміники, які підписала дружина Олеся Гончара. Саме в Женеві за тисячі франків книга, підписана Валенттиною Данилівною, пішла з аукціону”.

Нову документальну стрічку дніпровської режисерки побачили 13 країн світу. “Олесь Гончар. Слово, як зброя” пройшов з аншлагами і зібрав кошти на підтримку українських військових. У деяких містах картину переглядали протягом кількох днів. Тоді як в рідній Україні не було жодного показу.

Повнометражний документальний фільм розповідає про знаменитого українського письменника, громадського діяча та одного з фундаторів Української Незалежності — Олеся Гончара.

За сюжетом п’ятеро студентів Дніпровського університету імені Олеся Гончара відправляються у мандрівки, аби самотужки розібратися у характері і таланті майстра. Режисерка пригадує, як на одному з показів до неї підійшов глядач, який був особисто знайомий із Олесем Терентійовичем.

Катерина Стрельченко, режисерка-документалістка: “Мене вразив відгук глядача у Вроцлаві. Чоловік сказав, що два рази, поки я дивився цей фільм, мене начебто пробило током. Перше, коли він читав “Прапороносці” Олеся Гончара, а потім писав роботу на цю тему в школі, коли він захищав її. І друге, коли потискав руку Олесю Гончару, коли пригадав це. І він каже: “Я 5 хвилин сидів під таким враженням… не міг відійти”. 

Фільм, за підтримки “Культруної столиці”, дався режисерці непросто. Захист роботи коштував багато нервів та сил.

Прискіпливе журі вважало персону Гончара контроверсійною. Однак, авторці вдалося переконати комісію у важливості створеня стрічки. Бо вона не лише про постать, а й про Україну, яка пережила Голодомор, розстріляне відродження, Другу світову, низку революцій, і зараз живе в непростий час.

За матеріалами Дніпро TV

Слідкуйте за подіями в наших групах