Гарно жити не заборониш: ТОП-5 найкращих країн для життя

  • Категорія:
  • Новини

В Україні вже майже 5 місяців триває війна, і як би сумно це не звучало, багато хто розглядає варіанти життя за кордоном. У більшості випадків йдеться про забезпечених наших співгромадян, які можуть собі дозволити розпочати життя з чистого аркуша на тому самому рівні, на якому звикли жити в Україні. І тут починаються муки вибору. Куди переїхати з найменшими бюрократичними зволіканнями, щоб життя в новій країні було не тільки комфортним, а й максимально безпечним, екологічним, з хорошими умовами для особистісного та кар’єрного зростання, кращими соціальними гарантіями та професійною медициною. Ґрунтуючись на звітах ООН та аналітичного агентства Numbeo щодо якості життя у світі, сайт OtpuskTime склав рейтинг найкращих країн для життя. Пропонуємо ознайомитись з ТОП-5 цього чарту.

ТОП-5 найкращих країн для життя

  • Норвегія
  • Швейцарія
  • Фінляндія
  • Ірландія
  • Ісландія

Норвегія

Ще в 2009 році Норвегія очолила список найрозвиненіших та найблагополучніших країн світу. Такий статус переважно їй забезпечило відкриття нафтогазових шельфових блоків у 1960-х роках. Середньорічний дохід душу населення тут понад 90 тис. дол. Крім того, тут дуже високий рівень соціальних гарантій. Ті, кому це потрібно, ніколи не залишаться без допомоги держави. За даними ООН, середня тривалість життя чоловіків 78 років, а жінок – 83. Населення становить близько 4,5 млн осіб.

Одна з головних переваг життя у Норвегії – природа цієї країни. Унікальні фіорди, гори, річки, безкраї ліси – це все про Норвегію.

Найбільш придатні для комфортного життя міста Осло, Берген, Тронхейм, Тромсе.

Громадянство Норвегії можна отримати лише після 7 років проживання у країні. І то за умови складання державного екзамену на знання мови.

Швейцарія

Відповідь на питання, чому Швейцарія є найкращою країною для життя, ґрунтується на таких чинниках: низький рівень безробіття, високі соціальні гарантії, кваліфікована робоча сила та один із найкращих показників ВВП на душу населення у світі.

У цій країні чудова природа та чисте повітря. Швейцарію ще називають “водним резервуаром”, оскільки 6% запасів прісної води Європи зосереджено саме у Швейцарських Альпах.

Найкомфортніші міста для життя – Берн, Цюріх, Женева, Базель.

Щоб отримати громадянство, потрібно прожити у Швейцарії 12 років або отримати дозвіл на проживання (по роботі або навчанню).

Фінляндія

У Фінляндії високий рівень життя та соціальних гарантій, безпека, відсутність корупції та гарна екологія.

Основні сектори фінської економіки: лісовий, інформаційний та телекомунікаційний, металургійний, енергетичний, бізнес-послуг, охорони здоров’я, машинобудівний, харчовий, будівельний.

Фінляндія – країна довгожителів. Середня тривалість життя тут становить 79,2 років у чоловіків та 84 роки у жінок. Причому всі люди похилого віку живуть, як у Бога за пазухою – подорожують світом, розважаються, відпочивають у ресторанах тощо.

При виборі Фінляндії як постійного проживання слід враховувати, що тут багато росіян. Хоча, звісно, ​​на тлі війни в Україні відносини між країнами дуже зіпсувалися. А після вступу фінів до НАТО, яке не за горами, стануть ще більш напруженими.

Для життя вибирають такі міста: Тампере, Турку, Гельсінкі або Еспоо.

Найпростіший спосіб переїзду – відкриття бізнесу на території країни або отримання робочої візи (особливо цінуються фахівці з програмування, хімії, інженерії, фізики).

Ірландія

Ірландія – це країна-острів – 3-й за величиною в Європі та 20-й у світі. Давня історія цієї держави багата на кровопролитні битви за свободу і незалежність, загадкові казки та романтичні історії про вічне кохання. Незважаючи на суворий клімат та небагаті природні ресурси, «Смарагдовий острів», як ще називають Ірландію, сьогодні вважається одним із найкращих місць для життя у світі.

Причому так стало порівняно нещодавно. Усього за десятиліття ця країна пройшла від найвідсталішої до однієї з найрозвиненіших країн Європи. І допомогло їй у цьому переорієнтуванні економіки із сільського господарства на розвиток IT-технологій. Показник індексу людського розвитку 0,938 в Ірландії є 4-м за величиною у світі. А податки, навпаки, одні з найнижчих, що приваблює сюди інвесторів.

Якщо вибирати міста для постійного проживання, слід звернути увагу на Дублін і Корк.

Громадянство Ірландії можна починати оформлювати після 5 років проживання на «Смарагдовому острові».

Ісландія

Ісландія – холодна, але неймовірно гарна країна у північній частині Атлантичного океану. Працевлаштовано тут близько 80% населення. Річний дохід середньостатистичної сім’ї становить близько 26 тис. дол. Один співробітник на місяць отримує близько 4 тис. дол. В Ісландії немає вікового цензу для виходу на пенсію. Працюй, скільки хочеш і вважаєш за потрібне. Але якщо таки вийшов на пенсію, отримуєш від 1500 доларів виплат на місяць.

Також ця країна приваблює високим рівнем безпеки. Через дуже низький рівень злочинності функціонує лише одна в’язниця, і та більше схожа на виправний табір.

Для подання прохання на громадянство необхідно прожити в Ісландії в середньому 7 років. Термін буде коротшим, якщо одружитися з громадянами Ісландії.

Слідкуйте за подіями в наших групах