Як звучить блюз «Валерія»:  вчитель однієї з музичних шкіл Дніпра присвячує твори своїм учням

  • Категорія:
  • Новини
  • Мітки:
  • Афиша Днепра

Важливість заняття різними видами мистецтва, зокрема музикою, саме під час війни складно переоцінити. Вона дає і дорослим, і дітям змогу подумки перенестися до іншого світу,  дарує надію. Особливо цікаво та з користю для розвитку подібні заняття проходять у тому випадку, коли за справу береться не просто педагог, а яскрава творча особистість. Така як Денис Маленко – викладач ДМШ №15 «Дитяча музична академія ім. М. Різоля».

  • Був час, коли я працював в Дніпровській академії музики, на джазовій кафедрі, – розповідає Денис Маленко. –  Тоді зрозумів, що в нашій країні мистецтво джазу розвивається більше серед професійних музикантів. А що стосується освіти дітей в цьому напрямку, матеріалу дуже мало. Зазвичай доводиться користуватися підручниками американських шкіл.

Ще під час навчання у музичній академії Денису Маленко доводилось створювати джазові розробки для дітей, зокрема для електрогітари. Тож коли молодий педагог прийшов до музичної школи, він почав ще більше розвивати цей напрям. В результаті наприкінці 2023 року Денис випустив авторську збірку блюзів для дітей, які навчаються грати на електрогітарі.

  • Кожен твір в цій збірці я присвятив комусь зі своїх учнів, – зізнається Денис Маленко. – Там є блюзи «Валерія», «Олександра», «Дарина». Всього вісім творів. Деякі з цих дітей зараз ще продовжують навчання у школі, а деякі вже поступили до музичного коледжу. Один з випускників нашої школи – Дмитро Бобровський – з цього року вже почав працювати на джазовій кафедрі музичної академії.

Презентації збірки блюзів Дениса Маленка супроводжувались майстер-класами для юних музикантів з Дніпра та Кривого Рогу. Під час них учні Дениса грали його композиції. В архіві креативного викладача накопичилось вже чимало відеозаписів подібних виступів. У тому числі і у професійних студіях. Побачити їх можна на сторінці в інстаграмі.

  • Це не дуже легкий напрям – рок грати легше, ніж джаз, – зазначає Денис Маленко. – Але він все одно багатьом подобається. Джаз зазвичай грають ті діти, які вже мають певну музичну базу і  здібності саме до такого напряму. У порівняні з класикою джаз дає можливість сприйняття музики іншого виміру. Бо ноти у джазі записуються традиційно, а граються по-іншому. Це особливість саме свінгової манери.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як вчителька у Дніпрі вирощує разом з учнями мікрозелень.

Юліанна Кокошко

Фото Володимира Федорищева та з архіву Дениса Маленка.

Слідкуйте за подіями в наших групах