Історії героїв-залізничників: у Дніпрі презентували книгу “Залізна евакуація”

  • Категорія:
  • Новини

У Дніпрі презентували книгу “Залізна евакуація” Андрія Пермякова. У ній розповідаються історії героїв-залізничників, які ризикуючи життям рятували українців.

Ідея книжки – задокументовані історії залізничників, які проводили евакуацію наших громадян. Головний меседж – пам’ятати ці історії, щоб ніхто не забув, як це було.

З часом всі ці емоції можуть згаснути, люди можуть забути якісь певні моменти. Ці історії дуже важливі. В кожній з них – доля людини, залізничників, тисяч людей, яких вони рятували.

Книжка охоплює не тільки залізничників, яких ми звикли бачити – провідниці, машиністи, чергові по вокзалу. Це ще і історія про багатьох представників різних професій – колійники, диспетчери, прибиральниці, енергетики, зв’язківці. Для того, щоб потяг пройшов з громадянами, всі ці люди забезпечували цей шлях“, – розповів автор книги Андрій Пермяков.

Історії зібрані зі всіх регіонів України, як пазли, які складають загальну картину.

У Дніпрі ми намагаємось читати більше місцевих історій. Всі вони мене дуже вразили. Деякі факти не можна озвучувати, оскільки війна ще триває“, – каже автор “Залізної евакуації”.

Книжку вже презентували у Києві та Дніпрі. На черзі – Харків, Львів та Одеса.

Тираж книги становить 1000 примірників. Її надають бібліотекам, а також дарують безпосередньо героям-залізничникам.

На залізничному вокзалі Дніпра майже з перших днів повномасштабного вторгнення працює Центр допомоги матерям з дітьми.

В перший день, коли я прийшов, на вокзалі було дуже багато людей. Найскладнішим завданням було відправляти їх на евакуаційний потяг. Треба було слідкувати за всіма, особливо, якщо були діти. У нас формувались списки, потім передавали їх провіднику.

Особливо запам’ятав історію, коли нам ввечері привезли людей з Бахмута. Було дуже багато родин з дітьми, ми саджали їх на евакуаційний потяг. Було видно, що діти дуже налякані. Складно було навіть дивитися на це“, – розповів Микита Курило, волонтер Центру допомоги матерям з дітьми на залізничному вокзалі Дніпра.

Сьогодні (4 березня) рівно рік з дня заснування нашого центру. Цей рік був одночасно і складний, і дуже продуктивний. Я не втомлююсь повторювати, що війна не має перерви, не має вихідних, тому кожен з нас за цей час пройшов дуже багато, як емоційно, так і фізично. Всі ми повинні пам’ятати, що працюємо заради Перемоги, а вона обов’язково скоро наступить.

Особисто для мене одним з найважчих днів було 8 квітня, коли ми в черговий раз зрозуміли, що наші вороги терористи. В той день росіяни вдарили по залізничному вокзалу в Краматорську. Ввечері цього ж дня ми приймали людей, які під час ракетного удару знаходились там. Пам’ятаю родину, яка приїхала до Дніпра без найменшої дитини – вона загинула в Краматорську. Ми бачили кров на одягу батька, кров його власної дитини“, – згадує Ярослав Крисько, куратор волонтерського Центру допомоги матерям з дітьми Координаційного штабу волонтерів Дніпра.

Фото Володимира Федорищева.

За матеріалами сайту “Наше Місто“.

Слідкуйте за подіями в наших групах