Як у Дніпрі відсвяткували День вишиванки

  • Категорія:
  • Новини
  • Мітки:
  • Афиша Днепра

Дніпряни відсвяткували День вишиванки. У центрі міста створили фотозони, провели майстер-класи з вишивки. В одному з районів для дітей влаштували патріотичний арт. Окремо провели танцювальне свято для дітей-переселенців – їм влаштували флешмоб, передає “Дніпро TV”

«Не забувайте, будь ласка, підходити. Ось ваше серденько. Будь ласка, підходьте до дерева побажань та загадуйте бажання».

У центрі міста до Дня вишиванки провели масове свято «Вишиванка – духовна броня українців».

«В цей день одягають вишиванки вдома, на роботу чи зустріч з друзями».

Анна Рясна, переселенка: «Я вже відвідала декілька фотозон і збираюсь йти на майстер-клас, долучитися до вишивки».

Дніпряни заспівали гімн України й танцювали під популярні українські пісні. Брали участь у різноманітних іграх на знання традицій та фотографувалися зі справжніми козаками.

Дар’я Біла, дніпрянка: «Вишиванка – вона підживлює найголовніше, що у нас є – це наш дух. Тому я бажаю кожному українцю мати вишиванку, а ще краще – вишити їх власноруч».

На локації проводили майстер-класи. Так кожен міг зробити свій внесок до 12-метрового рушника, який вишивали на площі.

Інна Лисенко, дніпрянка: «Тут по регіонам, рушники по регіонам України. Підписано, бачите. У мене Крим, відповідаю за Крим. І кожна людина підходить і по заготівлі вже вишиває».

Також до святкування Дня вишиванки долучили дітей- переселенців, які приїхали до Дніпра, тікаючи від війни. Вони вчилися танцювати народні танці всіх регіонів України – від заходу до сходу. Мета флешмобу – показати красу української культури молодому поколінню.

Марія Петровська, координаторка громадської організації: “Сьогодні наша організація «Яскрава країна» разом з молодіжним театром, за підтримки КУСТа, проводить свято вишиванки. 19 травня, яке офіційно проводиться в Україні, ми вирішили його відсвяткувати, не оминати своєю увагою».

Після флешмобу з танцями, дітям подарували розмальовки із зображенням красунь в українському вбранні. Відразу на кількох локаціях міста волонтери Дніпра організували окремі свята.

Юлія Дмитрова, координаторка волонтерського штабу Дніпра: «Ми хочемо, щоб якнайбільше людей цінили свою культуру, любили свою країну, тому ми сьогодні, нашим координаційним штабом, це все наші волонтери, в нас їх більше ніж 700 чоловік».

В одному з районів святкували патріотичними малюнками на асфальті. Просто неба для малечі влаштували арт. Одна з організаторок заходу, Ольга, розповідає: збереження української культури є дуже важливим, тим паче у цей неспокійний час. Тому тема малюнків – виключно патріотична.

Ольга Бринцева, художниця: “Это наши традиции, Украины. И мы должны их придерживаться, и лелеять их, и в душе, чтобы у каждого ребенка Украина была в сердце. Вот мы это и делаем сегодня”.

Свої перші в житті вишиванки отримали у Дніпрі навіть новонароджені малюки. Дівчаткам традиційно – з червоною вишивкою, а хлопчикам – жовто-сині.

Юлія Манаєнкова, директорка департаменту охорони здоров’я Дніпровської обласної військової адміністрації: «Ми сьогодні привітали діточок, які народилися в цей день. Для того, щоб у них був оберіг і щоб це було свято на все їх життя. Свято народження в цей день і перші подарунки».

Так, навіть найменші українці сьогодні вдягли символ стійкості та національного духу.

Слідкуйте за подіями в наших групах