Як відбувається процес стягнення аліментів під час війни

Як відбувається процес стягнення аліментів під час війни

  • Категорія:
  • Новини
  • Мітки:
  • Афиша Днепра

Аліменти під час воєнного стану в Україні. Отримання правової допомоги – наразі одне з болючих питань для людей, які знаходяться на окупованій території чи поїхали звідти. Про особливості стягнення аліментів під час війни – у сюжеті “Дніпро ТВ”.

“Хочу сказать, что сейчас алименты не выплачиваются вообще, потому что там, где мы получали, в исполнительной службе, она находится на оккупированной территории”.

Яніна родом із Запорізької області. Разом з сином живе в Дніпрі майже 10 років. Щомісяця її колишній чоловік виплачував близько півтори тисячі гривень аліментів. Після вторгнення росії він опинився на тимчасово окупованій території України. Кошти його колишній надходити перестали.



Яніна Слесь, жителька Дніпра: “В принципе отчисления с зарплаты у мужчин идут, только они оседают на основном счете в исполнительной, а она не работает. Звонили на горячую линию, там ответили: не работает, ждите, а когда будет – неизвестно. Война эта как бы не на 5 дней. Многие ждут “детские” и этого не хватает, то, что получаешь”. 

Наразі, каже Яніна, їй допомагають батьки. Зв’язатися з чоловіком жінка змоги не має. Зверталася і до виконавчої служби.

“Я на горячую линию звонила. Говорю: “Что делать?” А они: “Не знаем, пока не работаем”. Все”.

У Жанни шестеро дітей. Вона нині вимушена проживати на окупованій території. Отримати соцвиплати та аліменти при нинішній псевдо-владі не може. Відповідь, каже, отримує тільки одну: чекайте!

Жанна Руснак, багатодітна мати: “Ми раніше були Якімівський район, зараз ми Мелітопольський. Ми писали у СЗН до керівника, він відповів у вайбері, що чекають дозвіл від казни. Від якої казни – невідомо. Ну, не можемо ми 2 місяці без грошей сидіти зовсім. Роботи у нас нема ніякої. У департаменті, у Запоріжжі, годують обіцянками. Скидують все на Мелітополь, Мелітополь на Запоріжжя, на Київ – замкнуте коло виходить у нас”. 

Юристи пояснюють: є 2 ситуації, за яких отримати аліменти під час війни не виходить.

В’ячеслав Кумченко, юрист: “Перша ситуація, коли або державна виконавча служба, або місце реєстрації особи, яка здійснювала виплату, знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Якщо це виконавча служба, яка знаходилася там, то вона не має можливості здійснювати виплати будь-яких платежів, в тому числі аліментів та інших сум, які підлягають списанню. Ця ситуація зараз вирішується, і повинні передати повноваження з однієї виконавчої служби на іншу”.

Українська влада закрила реєстр боржників, аби особисті дані людей не потрапили до рук окупантів. Начальниця міської інспекції з питань праці та зайнятості населення в такому випадку радить жінкам, які опинилися в окупації, тільки одне…

Тетяна Янушкевич, начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міськради: “Що можливо порадити в даному випадку: якщо це не пов’язано з загрозою для життя цих жінок, цих дітей – виїжджати на територію України для того, щоб мати можливість звернутися до управління соціального захисту на отримання виплат, як ВПО, для державних соцвиплат, які призначені при народженні дитини. На території України – це буде здійснене, там – це неможливо. Тому, якщо є можливість, краще виїжджати”.

Та якщо виїхати з окупації змоги все ж таки немає, фахівці радять колишньому подружжю домовлятися між собою про виконання батьківських обов’язків щодо утримання дитини.

Слідкуйте за подіями в наших групах