Які події відбулися та відбудуться в Україні та світі 20 лютого

  • Категорія:
  • Новини

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів.

Сьогодні у Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні відбудеться щорічна акція “Ангели пам’яті” на згадку про загиблих під час Революції Гідності.

Також сьогодні у столиці на Алеї Героїв Небесної Сотні буде відкрито комеморативна інсталяція “Обірвана кулею мрія”. Уздовж алеї та на прилеглих до неї територіях біля Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації профспілок України буде означено 49 місць загибелі та смертельного поранення Героїв Небесної Сотні. Ідея інсталяції – олюднити усталений патетично-героїчний образ Небесної Сотні.

Про знакові міжнародні події 20 лютого.
Сьогодні має розпочатися візит Президента США Джо Байдена до Європи з нагоди річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну, під час якого відбудеться зустріч із Президентами Польщі та України. Джо Байден має прибути до Варшави, саме у Польщі заплановано цю ще одну історичну зустріч. У Білому домі зазначили, що метою візиту може бути привернення уваги “до стійкості України проти жорстокої військової кампанії росії “та підтвердження “солідарності США з українським народом під час нової фази конфлікту “. Візит триватиме до 22 лютого.

А Держсекретар США Ентон Блінкен сьогодні вирушає з візитом до Греції для обговорення питань безпеки, міжнародного порядку і також ситуації в Україні. Поїздка Ентоні Блінкена до Афін триватиме до 21 лютого.

У світі сьогодні, 20 лютого відзначають День соціальної справедливості.

На 20 лютого цьогоріч припадає початок Колодія. Святкування починаються за тиждень до Великого посту і за 56 днів до Великодня.
Сиропусний, так називають цей тиждень. На ньому немає посту, навіть в середу та п’ятницю, можна вживати молоко, яйця і рибу, але м’яса вже не їдять.
Він складається з трьох частин: «зустріч» у понеділок, кульмінаційна точка або «перелом» у «широкий четвер» і «прощальна неділя». У Прощену неділю у церкві здійснюється чин прощення, коли духовенство та парафіяни взаємно просять пробачення один в одного, щоб вступити у Великий піст.

Цікаве про Дніпро

20 лютого 1981 року у Дніпрі розпочалося будівництво метрополітену. 42 роки тому, на нині станції «Заводська», було урочисто закладено ствол №4. Цьому передували два роки(з 1979 року) дослідницької та проєктної роботи. Будівництво першої ділянки першої лінії з шести станцій (7,8 км) тривало майже 15 років. Її було введено в експлуатацію 29 грудня 1995 року.
Початковим проєктом передбачалося спорудження лінії завдовжки 11,8 км із дев’ятьма станціями.

2019 року було розпочато будівництво ділянки завдовжки 4,2 км від станції «Вокзальна», з трьома станціями: «Театральна», «Центральна» та «Музейна».

Загалом генеральним планом розвитку міста заплановано розбудову Центрально-Заводської лінії Дніпровського метро на захід у бік житлового масиву «Парус-2», а також на південь від станції «Музейна» до житлового масиву «Тополя». Крім цього, у перспективу за

Дніпровський метрополітен — один з найкоротших у Європі, хоча й не найкоротший у світі, оскільки є значно менші підземки, як за протяжністю, так і за кількістю станцій, наприклад, у Генуї -7,1 км на противагу 7,8 км у Дніпрі.

Наразі з 24 лютого 2022 року з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну Дніпровська підземка продовжує перевозити пасажирів, а існуючі станції використовуються як бомбосховища.

Цей день в історії

  • 1054 – помер Ярослав Мудрий, великий князь київський (969 років);
  • 1872 – у Нью-Йорку на П’ятій авеню відкрито Музей мистецтв “Метрополітен” (151 рік);
  • 1940 – вперше на екранах з’явився мультфільм “Том і Джеррі” (83 роки);
  • 1962 – американський космонавт Джон Ґленн тричі облетів Землю зі швидкістю 27 000 км/год на кораблі “Френдшип-7” (61 рік);
  • 1967 – народився Курт Кобейн, популярний американський рок-музикант, фронтмен гурту “Nirvana” (56 років);
  • 1993 – помер Ферруччо Ламборгіні, італійський промисловець та підприємець, засновник Lamborghini Trattori та Automobili Lamborghini (30 років);
  • 2014 – розстріляно активістів “Небесної сотні” під час протистояння Євромайдану (9 років);
  • 2014 – початок збройної російської агресії проти України (9 років).

Прикмети

Якщо сьогодні дощить, то у лютому морозів більше не буде.

Сині хмари – до потепління, сірі – до морозів.

Червоний захід – до прохолодного літа.

За народними повір’ями 20 лютого не можна хрестити дівчаток, надягати зелене, купувати дорогі речі.

Погода

У Дніпрі зараз температура повітря 0°.
Синоптики на сьогодні прогнозують у місті хмарну погоду, без опадів.
Температура повітря протягом дня становитиме від +2° до -2°.

Схід сонця сьогодні очікується о 6:39, а захід – о 17:09.
Тривалість дня – 10 год. 30 хв.

Слідкуйте за подіями в наших групах