Экологи Днепра попросили не кормить уток хлебом

Экологи Днепра попросили не кормить уток хлебом

  • Категорія:
  • Новини

Днепровские экологи призывают горожан не кормить уток хлебом, потому как это приводит к деформации крыльев.

Если вам все же очень хочется покормить водоплавающих птиц, то можно захватить с собой овес, измельченную кукурузу, ячмень, любые другие зерна и даже птичий корм, купленный в обычном зоомагазине. Можно кормить уток виноградом, разрезанным пополам, не слишком крупными листьями салата или другой зелени. Подойдут даже порезанные овощные очистки или фруктовая кожура. И можно побаловать уток тем, чем они обычно с удовольствием лакомятся в дикой природе – дождевыми червями и личинками насекомых.

ГЛАВН

– Як любителі природи мимоволі скорочують популяцію водоплавних птахів.

Хліб – це взагалі не пташина їжа. Хліб їдять дуже мало хто з птахiв, наприклад, голуби, у яких специфічна система травлення. Качкам ж хліб не несе абсолютно ніякої користі. Качки, перегодованi хлібом, не відлітають на зимівлю з двох причин. По-перше, у них “стираються інстинкти” – природний страх перед людьми і необхідність шукати корм з настанням холодів. Птахам не потрібно докладати навіть найменших зусиль, щоб роздобути собі їжу. Навіщо, адже прийдуть люди і накрихтять у водойму булок. А по-друге, від такого харчування у водоплавних починається хвороба під назвою “ангельські крила”. Через нестачу вітамінів і мінералів, які дикі птахи отримують, самостійно добуваючи корм в природному середовищі, їх крила починають деформуватися, піднімаючись вгору. Чим вище ступінь деформації, тим менше шансів у качки злетіти. Ось так люди своїми руками і створюють “чудо природи” – качок, що зимують в міському середовищі.

Але ж це ще не всі принади пташиної хлібної дієти. Багато хто вважає, що якщо згодовувати качечкам не свіжий, а сухий запліснілий хліб, це не принесе їм такої шкоди, як здоба. Ні, шкода може бути ще більша. Цвіль провокує у водоплавних іншу хворобу – аспергільоз. Це смертельна інфекція легенів, яка передається від особи до особи і здатна знищити весь виводок птахів.
І ви напевно звертали увагу, що біля берегів водойм, де живуть качки, багато розмоклого хліба. Водоплавні просто фізично не в змозі з’їсти все, чим їх пригощають численні вiдвiдувачi. Так ось, все нез’їдене, накопичуючись біля берегів, викликає цвітіння водоростей, які, в свою чергу, витісняють інші рослини. Це скорочує джерела природноi їжі для качок, і єдине, чим їм залишається харчуватися, – це здоба без вітамінів і мінералів. До того ж гниючi у воді залишки хліба привертають увагу щурів, мишей, єнотів і комах. Ці шкідники можуть бути джерелом захворювань, небезпечних і для домашніх тварин, і для людини.

Якщо погодувати качок все ж таки хочеться, не потрібно стримувати добрих поривів. Годівля сама по собі не заборонена, головне – робити це правильно. Вітаються овес, подрібнена кукурудза, ячмінь, будь-які інші зерна і навіть пташиний корм, куплений в звичайному зоомагазині. Можна годувати водоплавних виноградом, розрізаним навпіл, не надто великими листками салату або іншої зелені. Підійдуть навіть порізані овочеві очистки або фруктова шкірка. І можна побалувати качок тим, що вони зазвичай із задоволенням їдять в дикій природі – дощовими черв’яками та личинками комах, – предупреждает Департамент екологічної політики Дніпровської міської ради. 

Без названия

Слідкуйте за подіями в наших групах