Кіноквітень-2018: 6 прем’єр та фестиваль Національної кінопремії “Вибір глядача”

  • Категорія:
  • Новини
У квітні в прокат виходять повнометражні українські стрічки “Тримай біля серця” (12 квітня), “Січень-березень” (19 квітня), “П’ята терапія” (19 квітня), “Зрадник” (26 квітня), відбудуться прем’єри казки “Чорний Козак” та анімаційного короткого метру “Світ навпаки”.
У столичних кінотеатрах також демонструватимуться стрічки-номінанти Другої Національної кінопремії у категорії “Вибір глядача” (2-11 квітня).

Як зазначила виконавчий директор Української кіноакадемії Анна Мачух, покази 10 найкасовіших стрічок 2017 року розпочалися 2 квітня і триватимуть до 11 квітня у кінотеатрах “Жовтень” та “Boomer”. Це фільми “DZIDZIO Контрабас”, “Ізі”, “Інфоголік”, “Кіборги”, “Межа”, “Мир вашому дому”, “Припутні”, “Сторожова застава”, “Червоний”, “Чужа молитва”. Глядачі можуть проголосувати за них на сайті segodnya.ua. Переможець у номінації “Вибір глядача” буде оголошений 20 квітня під час урочистої церемонії вручення нагород Другої Національної кінопремії “Золота Дзига”.

“Якщо ми побачимо, що глядачам це дійсно цікаво, вони готові дивитися ці фільми в кінотеатрах повторно, після прокату, будемо продовжувати покази і надалі”, – повідомила Мачух, а також додала, що лідером першого тижня голосування є “DZIDZIO Контрабас”, які в перші дні активно боролися з фільмом “Кіборги”.

За словами Валерія Шалиги – режисера фільму “Тримай біля серця”, створеного вінницькою студією SvitVideo Production, стрічка розповідає про події 2014 року, а саме про одного з бійців, який виходив з оточення після Іловайська. Стрічку знімали на Вінниччині, на полігоні “Ягуар”, консультанти з якого допомагали у її створенні, а один з них навіть “дуже органічно” зіграв невелику роль. У головних ролях – київські актори Ігор Волков і Лілія Нагорна, музику написав Іван Небесний.

Було кілька прем’єрних показів, які засвідчили, що глядач очікує на продовження фільму. А матеріалу знято багато, вистачило б на телесеріал – сказав Шалига, додавши, що стрічка створювалася “самотужки”, без державної підтримки.

Режисер зазначив також, що широкого прокату на сьогодні, на жаль, немає. Є точкові домовленості, не через дистриб’юторів. Прем’єрний показ відбудеться у кінотеатрі “Жовтень”.

Фільм “П’ята терапія” розповідає про наркозалежного Стаса Домбровського, де герой зіграв самого себе. “Свою історію він викладав у Facebook, я прочитала ці пости, і з цього вийшла одна велика історія”, – розповіла режисер фільму Аліса Павловська. Вона зазначила, що акторів у стрічці, крім Наталі Бузько і ще кількох, практично немає, в основному це люди з оточення самого Стаса.

Продюсер фільму “П’ята терапія” Валерій Калмиков додав, що фільм зроблений зусиллями кінематографістів із Одеси. Прем’єра відбулася торік на  Одеському МКФ, його показали також в одній з конкурсних програм на кінофестивалі в Котбусі, він одержав спеціальний приз на МКФ в Мар-дель-Плата в Аргентині. Фільм вийшов без підтримки Держкіно.

“До прокату “П’яту терапію” взяли практично всі великі і невеликі міста в Україні, близько 50 екранів. Одеса, Київ, Львів, Харків, Дніпро дуже нас підтримали”, – повідомив продюсер.

Щодо стрічки “Січень-березень” Юрія Речинського, то, як нагадав Ілля Дядик – програмний директор дистриб’юторської компанії Arthouse Traffic, вона створена у копродукції з Австрією, фільм промандрував різними фестивалями – у Роттердамі, в Одесі, отримав декілька нагород на фестивалі австрійського кіно “Діагоналі”, був у австрійському прокаті.

“14 квітня Юрій Речинський, Ангела Грегович та Влад Троїцький представлять фільм на київській прем’єрі, що відбудеться в рамках Тижня австрійського кіно”, – поінформував Дядик.

Фільм “Зрадник” Марка Хаммонда, як розповів продюсер Андрій Суярко, – це історія про режисера, який в радянські часи зняв фільм, що став не до вподоби керівництву студії і КДБ. Фільм став дебютом для виконавців головних ролей Олега Мельничука та Зої Барановської. Стрічку знято в копродукції з Литвою. Вона виходить у прокат 26 квітня. Прокатник – компанія “Жовтень-прокат”.

“Наразі йдеться про 20 екранів. Розпис триває, певно, що їх буде більше, бо ми ведемо переговори з великими мережами”, – сказав Суярко.

Стрічка “Чорний Козак” – це історична казка. За словами режисера Владислава Чабанюка, вона знята за мотивами твору Сашка Лірника на аматорській студії – Народна кіностудія “Мальва”. 10 років пішло на створення фільму, головним чином через брак коштів. Фільм знімали по різних точках Центральної України, залучили багато реконструкторів.

“Прем’єра планується на кінець квітня. Хронометраж стрічки – 1 година 50 хвилин”, – повідомив Чабанюк.

Режисер анімаційного короткометражного фільму “Світ навпаки” Ольга Гаврилова розповіла, що головний герой фільму потрапляє у фантастичне місце, де все не так, як у реальному світі, і хлопчик намагається в ньому щось зрозуміти.  “Це було більше 5 місяців дуже напруженої роботи”, – сказала вона про роботу над фільмом.

Як нагадала продюсер мультика Олена Голубєва, Ольга Гаврилова – дуже талановита художниця, яка була художником-постановником “Чудового чудовиська”.  “Світ навпаки” – це її дебютний режисерський проект. Ольга – також автор сценарію, художник-постановник. Композитор фільму – Микита Мойсеєв. Виробник – студія “Червоний собака”.

“Я сподіваюся, що наш показ 23 квітня у кінотеатрі “Жовтень”, куди запрошені дистриб’ютори, зацікавлені у збірках, дасть шанс на прокат цього фільму. Його також чекає дуже успішна фестивальна доля”, – переконана продюсер.

Слідкуйте за подіями в наших групах