Літо-2022 в Україні: чи реально відпочити на морі

  • Категорія:
  • Новини

Літо – час відпусток та насолоди життям. Але у 2022 році тепла пора року для десятків мільйонів українців затьмарена жорстокою війною, яку президент-диктатор Володимир Путін ініціював проти України. Поки на передовій щодня гинуть сотні українських військових, багато хто вважає, що радіти життю – це гріх, а відпочинок – взагалі недозволена розкіш у наш час. Але психологи зовсім іншої думки з цього приводу і навпаки радять людям дихати на повну та відпочивати, наскільки їм дозволяють фінанси та робота. Особливо це стосується дітей, яким складно пояснити, чому вони цього року позбавлені купання у морі чи відпочинку у горах.

Отже, якщо відпустка на носі, і ви можете собі дозволити кудись поїхати та змінити обстановку, відкиньте погані думки та збирайте валізи. А журналісти сайту… за допомогою колег з УНН, «Наше Місто», а також авторки блогу Travel Family Світлани Білецької, розкажуть, де відносно безпечно можна поніжитися на золотому пісочку або хоча б подихати свіжим морським бризом, купаючись у басейні.

Азовське море: краще тимчасово забути

Зараз Україна відрізана від Азовського моря лінією фронту. Найпопулярніші курорти регіону – Кирилівка, Бердянськ та Арабатська Стрілка – знаходяться на тимчасово захоплених Росією територіях.

У Запорізькій області цьогорічний курортний сезон вже точно не відбудеться через повномасштабне вторгнення російських військ та окупацію більше половини регіону, про що днями заявив начальник відділу туризму обласної військової адміністрації Євген Коваленко.

«Для того, щоб у нас була можливість відкрити бази відпочинку, необхідно виключити небезпеку для життя відпочиваючих. А це можливе лише після перемоги над ворогом», – уточнив він.

Коваленко також закликав українців, які залишилися на окупованих територіях області, утриматися від відпочинку на Азовському узбережжі, оскільки це може бути небезпечним для життя.

Але, як-то кажуть, наших людей не зупиниш. Наприклад, в окупованій Кирилівці хоч порожньо для цієї пори року, але на пляжах все-таки можна зустріти нечисленних туристів. Окрім місцевих жителів, туди приїжджають жителі Мелітополя, Енергодару та кількох інших великих населених пунктів, які також перебувають в окупації. До речі, на пляжах там досить спокійно. Місцеві кажуть, що росіяни не з’являються.

Бази відпочинку у Кирилівці, як і на Арабатській стрілці, повсюдно не працюють. Тож приїжджі за копійки орендують житло у самому селищі. Тим більше, що продукти та алкоголь тут продають за такими ж цінами, як у містах, звідки самі приїжджі. Який не який, але все одно відпочинок.

Чорне море: влада попереджає про міни

Чорноморське узбережжя, на щастя, знаходиться під контролем України, але там є інша проблема — пляжі на Одещині та Миколаївщині в більшості випадків закриті для відпочиваючих. Прибережну смугу, щоб завадити висадці десанту ворога, замінували українські військові, а в морі дрейфують сотні розкиданих росією протикорабельних мін. Причому це стосується як окупованої частини нашої країни — Залізного Порту, Лазурного та Скадовська, так і підконтрольної Україні території — Затоки, Кароліно-Бугаза, а також низки маловідомих курортів на кшталт Грибівки, Сергіївки, Лугового, Чорноморки, Росєйці та подібних населених пунктах. Вже відомі випадки загибелі та травмування людей від вибуху мін.

«Наразі вже є спільне рішення, що не можна використати прибережні зони, де є ризик висадки десанту», — прокоментував ситуацію голова Миколаївської обласної адміністрації Віталій Кім. Заборону на відвідування пляжів підтвердив і речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. «Пляжі заміновані. Буде перемога – буде проведено роботу з розмінування акваторії Чорного моря та пляжів. Тоді і відпочиватимемо», – заявив він.

Курортному сезону бути

Але, наприклад, на Миколаївщині повністю від курортного сезону відмовлятися не мають наміру.

«Ми точно відкриватимемо курортний сезон, оскільки це дуже важливо для нашого регіону. У нас в області є багато баз та місць відпочинку, які у набагато безпечніших місцях, ніж Миколаїв. Є багато баз із басейнами, які теж мають працювати», – сказав Віталій Кім.

Губернатор упевнений: туристів приїде на 40% менше, ніж минулого року. І пообіцяв допомогти турбізнесу задіяти додаткові заходи безпеки.

«Але курортний сезон у тому чи іншому вигляді буде», – заявив Віталій Кім.

Аналогічна ситуація і на Одещині. За словами представника туристично-інформаційного центру Visit Ukraine Антона Тараненка, на Одесу та курортні міста в регіоні попит шалений. Він сподівається, що цього літа все ж таки вдасться домовитися з місцевою владою та військовими про виділення готелям та базам відпочинку хоча б деяких умовно безпечних пляжів, де буде проведено відповідну перевірку.

Це офіційно. А неофіційно в соцмережах вже багато пропозицій і від готелів, і від приватних осіб про оренду житла в Одеській області. Пропонують варіанти як у самій Одесі, так і області. Ціни, до речі, на рівні минулого року або, якщо вдасться домовитися, то навіть дешевші.

Від багатьох експертів ми постійно чуємо, що в Україні зараз немає безпечних місць. І це правда. Отже, навряд чи варто відмовляти собі у задоволенні відпочинку на морському узбережжі або хоча б біля нього, якщо з розумом підійти до вибору місця. Дізнатися, чи достатньо воно віддалене від зони бойових дій, чи є поруч укриття, де можна безпечно перечекати повітряну тривогу та ін.

Слідкуйте за подіями в наших групах