Лоцмани дніпрових порогів. У Музеї історії Дніпра запрацювала експозиція з технологією віртуальної реальності

  • Категорія:
  • Новини


У Музеї історії Дніпра відкрито нову інтерактивну експозицію, яка розглядає унікальне культурне і історичне явище – лоцманів дніпрових порогів. За період з 1700 по 1932 рік, вони виконували роль єдиних провідників суден. Їхня присутність була невід’ємною частиною судноплавства і сприяла стрімкому економічному розвитку нашого регіону.

«Головна мета – врятувати унікальні предмети, експонати та зберегти їх для нащадків. Експозиція є унікальним поєднанням історичної спадщини із сучасними технологіями. Ми зробили цифрову версію дніпровських порогів, яка максимально наближена до дійсності. У шоломі віртуальної реальності кожен зможе відчути себе лоцманом та зрозуміти наскільки це складна робота», – розповіла Олександра Бірюкова, директорка КП «Музей історії Дніпра» ДМР.

Одним з перших побачив експозицію чинний лоцман Сергій Буряк. Каже, прийшов поспілкуватись з колегами та побачити історію розвитку своєї справи.
«Дуже приємно, що пам’ятають про таку професію. Хочу запевнити, що вона розвивається. Це не якийсь пережиток минулого. Лоцманська річкова служба проводить річкові судна, які йдуть до портів», – поділився Сергій Буряк, начальник річкової лоцманської служби.
 
Цю експозицію було створено за підтримки гранту, наданого Українським культурним фондом. Унікальні експонати для неї були перевезені з Музею історії лоцманів дніпровських порогів, який раніше діяв у будівлі культурного центру у Лоцькому-Кам’янці. Планувалося, що цей музей буде реконструйований, і навіть була розроблена проєктна документація на цей рахунок. Проте, через повномасштабну війну і вторгнення російської федерації, будівництво було змушено призупинити. Метою створення експозиції у Музеї історії Дніпра є збереження цінних експонатів та надання можливості всім бажаючим ознайомитися з колекцією Лоцманської Кам’янки.

За матеріалами ДніпроTV.

Слідкуйте за подіями в наших групах