Майстриня з Дніпра створює креативні артоб’єкти та навчає цьому дітей

  • Категорія:
  • Відпочинок
  • Новини
  • Мітки:
  • Афиша Днепра

У дніпровському Палаці дітей та молоді (вул. Набережна Перемоги, 5) успішно працює гурток «Пізнайко». Керує їм дуже талановита педагогиня Ольга Бульдович – про це повідомляє «Наше місто».

Ще у підлітковому віці Ольга спробувала себе у петриківці, вишивці, писанкарстві, а також у створенні ляльок. Вона почала паралельно розвиватись у різних напрямках творчості. Поступово оволодівала не тільки майстерністю, а й сучасним розумінням традицій. Тож після закінченню навчання не змогла залишити творчість і вирішила передавати власні навички іншим. Для цього Ольга стала викладати в Центрі української культури “Коло калинове”.

Вже майже 15 років Ольга Володимирівна навчає дітей вишивці, роботі з солоним тістом та батиком, створенню ляльок-мотанок, писанки та ще багатьом сучасним технікам. «Пізнайки» є переможцями міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів та учасниками виставок, у яких вони брали участь на рівні з дорослими майстрами. Гурток “Пізнайко” запрошує до своєї творчої родини дітей від 5 років. На заняттях маленькі майстри шліфують навички з писанкарства, роблять свічки з вощини та віночки з природних та штучних матеріалів. А також перетворюють тканину на квіти, розмальовують пряники, створюють маленькі шедеври до різних свят. На заняттях діти опановують безпечну роботу з термопістолетом, праскою, феном, ножицями, голками, швейною машиною тощо.

А ще пані Ольга вже понад 10 років займається волонтерською діяльністю. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну вона ще активніше працює у цьому напрямку. У 2023 році Ольга Бульдович створила авторський волонтерський проєкт #1000motanok, який має на меті виготовлення 1000 мініатюрних ляльок. Вони потім продаються на благодійних аукціонах на користь ЗСУ. Наразі розпочата шоста сотня “Піксельні”- це мотанки з клаптиків форми захисників. Географія цього проєкту велика і охоплює такі країни як Німеччина, Англія, Франція, Литва, Нідерланди та Україна. Багато ляльок отримують безпосередньо наші захисники у якості оберегів.

Креативний підхід дніпрянки до справи вже був оцінений іншими майстрами. Зі своїми мінімотанками у військовій формі Ольга Бульдович отримала перемогу у конкурсі мініатюр серед педагогів закладів позашкільної освіти. А також взяла участь у проєкті “Обійми”. Мапа України об’єднала роботи митців, що створювали ляльки,  які відображають різні регіональні особливості. Наразі ця мапа подорожує містами України, навесні вона була представлена у Дніпрі. Крім того, Ольга Володимирівна долучилася до проєкту “Народженні у вишиванках”. Він має на меті створення та вишивання перших сорочок-льоль для українських немовлят.  

Ще однією улюбленою технікою Ольги Бульдович є петриківський розпис. Після початку великої війни вона розпочала створювати специфічні артоб’єкти. Противотанкові їжаки, гільзи та капсули, які вкриті її петриківським розписом, продаються на благодійних ярмарках. Частину робіт дніпрянка передала Ізмаїльському військово-історичному музейному комплексу для постійного діючого проєкту. Його результатом стане видання каталогу майстрів та майстринь, які розписують використану зброю, а також організація пересувної виставки  арт-зброї по містах України.

Юліанна Кокошко

Фото Володимира Федорищева.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як працюють мистецькі школи у Дніпрі під час війни.

Слідкуйте за подіями в наших групах