Мистецька політика і творче життя «Dnipro Opera» в умовах пандемії. Афиша Днепра

Мистецька політика і творче життя «Dnipro Opera» в умовах пандемії

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні говоримо про високе мистецтво в реаліях пандемії, особливості функціонування театру в умовах карантину, прем`єри та плани на майбутнє з директором – художнім керівником Дніпропетровського академічного театру опери та балету Костянтином Пінчуком.

Мистецька політика і творче життя «Dnipro Opera» в умовах пандемії. Афиша Днепра

1. Як на ваш погляд змінилося життя театру і митців в умовах карантину?

Сьогодні театр продовжує працювати і, я вважаю, що діяльність театру в епоху коронавірусу має величезне значення з метою підтримки морального духу глядача. Окрім того, це важливо і для наших артистів,
які мають підтримувати форму, свій художній рівень і відчувати себе затребуваними, а свою творчість необхідною людям.

2. Наскільки сильно театр постраждав у фінансовому плані? Чи є вірогідність, що деякі співробітники втратять роботу?

На разі, театр працює лише для 50% глядацької зали. Призупинена театрально-гастрольна діяльність. До речі, в минулому році гастрольна географія театру охопила такі країни як Італія, Німеччина, Франція, Швейцарія, Нідерланди, Бельгія, Польща, Китай та США. Зараз же, люди остерігаються відвідувати публічні місця та культурно-масові заходи. Звісно, усі ці фактори негативно відображаються на
фінансовому стані театру. Проте, навіть в цей нерентабельний період, заробітна плата колективу
театру виплачується зі збереженням штатного розкладу. Крім того, у цей нелегкий період ми випустили багато концертів, як то, Gala concert: Love Opera, Gala concert: Український формат, «Від Баха до Бітлз», порадували і нашого наймолодшого глядача театралізованими музичними казками в форматі інтерактивної гри «Карнавал тварин», «Петрик і вовк».

Готуємо концерти «Краща музична колекція епохи», вечір італійської музики «O Sole Mio», триває підготовка ювілейного концерту до 250 річчя з дня народження Людвіга ван Бетховена разом з Консульством ФРН. І головне, довгоочікувані прем`єри, які були перенесені у зв`язку з початком пандемії. Це прем`єра опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй», балет- казка «Попелюшка» та балет – фейєрія «Лісова пісня» на музику Михайла Скорульського до 150 річчя з дня народження Лесі Українки.

3. Як ви вважаєте, чи є сенс введення карантину у театрі? Яким чином ви забезпечуєте безпеку глядача?

Я вважаю, театр без глядача, його уваги та любові неможливий! І ми вдячні нашим театралам, які лишаються в цей нелегкий час з мистецтвом, їх підтримка та розуміння дуже важливі для нас. Ми працюємо для їх гарного настрою, забезпечуючи максимальну безпеку для їх здоров`я. В театрі підтримується масочний режим, дезинфекція, забезпечується соціальна дистанція.

4. Пропоную поговорити про довгоочікувану прем`єру «Мадам Баттерфляй». На яку дату запланована? Які особливості постановки?

Прем`єра легендарної опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй» нарешті відбудеться в «Dnipro Opera» 27 листопада! Вперше в історії нашого театру ставиться опера такого масштабу. Глядачів чекають сучасні світлові спецефекти европейського рівня. На прем’єру запрошені партнери театру – відомі европейські продюсери, з метою популяризації нашого високого мистецтва за кордоном, планування гастролей «Dnipro Opera» після пандемії.

Мистецька політика і творче життя «Dnipro Opera» в умовах пандемії. Афиша Днепра

Над постановкою опери працювала талановита команда митців:
Диригент – постановник Назарій Яцків.
Режисер – постановник Олексій Дугінов.
Художник-постановник Юлія Брязкун.
Директор-художній керівник Костянтин Пінчук.
Чіо-Чіо- сан – Надія Єременко.
Пінкертон – Віталій Лісковецький.
Судзукі – заслужена артистка України Ольга Ус.
Шарплес – Володимир Гудзь.

Сьогодні відбулася здача вистави художній раді театру.
Ми завжди раді нашим глядачам! «Dnipro Opera» дбає про безпеку поціновувачів високого мистецтва і запрошує на перегляд грандіозної прем’єри 27 листопада!

Мистецька політика і творче життя «Dnipro Opera» в умовах пандемії. Афиша Днепра

Слідкуйте за подіями в наших групах