Навчальний рік 2023-2024 у Дніпрі: чи потрібна школярам медична довідка

  • Категорія:
  • Новини

Незабаром у Дніпрі стартує навчальний рік. Деякі школярі нашого міста навчатимуться  очно, а деякі  – знову в режимі онлайн. Але навіть якщо ваша дитина не піде у цьому навчальному році до школи, це не означає, що можна пропускати медичний огляд. За великим рахунком його треба робити не заради довідки, а для того,  щоб переконатись в тому, що все добре, або вчасно виявити проблеми зі здоров’ям, передає “Наше місто“.

Кому без довідки не обійтись

 Наразі українські учні так само як і в мирний час, мають проходити обов’язковий профілактичний медичний огляд та надавати до закладу освіти довідку визначеного зразка.  Вона надається щороку.

При цьому терміни подання довідки в школу для учнів 2–11 класів законодавством чітко не визначені, тому її можна подати впродовж року. Для зарахування до закладу освіти (наприклад, у випадках, коли дитина йде до 1 класу чи переводиться з одного закладу до іншого) така довідка раніше мала бути надана закладу освіти в пакеті документів. Проте під час воєнного стану учні  можуть подавати заяви про зарахування до закладу освіти в пакеті з тими документами, які є в наявності.

Українське законодавство не передбачає відповідальності за ненадання довідки про стан здоров’я учня. Як свідчить досвід дніпровських батьків, минулого року в одних школах зовсім забули про медичні довідки, а в деяких їх вимагали надіслати навіть тих учнів, які евакуювались закордон.  Кому точно не потрібна довідка – так це майбутнім студентам-першокурсникам. Хіба що вони будуть мешкати у гуртожитках – тоді без флюорографії  та відвідування сімейника не обійтись.

Пройдіть огляд та спіть спокійно

Олексій, син дніпрянки Наталі Видюк,  цього року йде до 5 класу. Тож мама разом із ним прийшла на щорічний медичний огляд.

Моїй дитині 10 років, тож цьогоріч ми проходимо лише сімейного лікаря, – зазначає Наталія Видюк. –  Напередодні здали необхідні аналізи, довідка вже в нас на руках. Вважаю, що проходити медичний огляд вкрай важливо, адже таким чином я стежу за станом здоров’я своєї дитини. Ми ще не визначились з формою навчання, але вона тут неважлива. У сина були певні проблеми по лінії ендокринолога. Зараз все нормально, але має бути контроль. До того ж він вже другий рік відвідує спортивну  секцію. Тож я маю бути впевнена, що йому дозволені фізичні навантаження.

В кабінеті сімейного лікаря Олексій зробив пробу Руф’є. Все виявилось в нормі – можна продовжувати заняття східними єдиноборствами. Попри війну цьогоріч процедура проходження медичної комісії не змінилась. Увесь огляд учнів триває згідно з Програмою медичних гарантій і є безкоштовним. Педіатр чи сімейний лікар має видати необхідну для школи довідку, де, зокрема, буде вказано групу для занять фізкультурою. У Олексія вона буде основною.

Більше за все довідка потрібна першачкам

Найбільший огляд у лікарів мають пройти дніпровські  першачки. Їм разом з батьками треба відвідати дитячого хірурга, ортопеда-травматолога, дитячого офтальмолога, стоматолога. А також зробити пробу Руф’є, здати різні аналізи. Щодо учнів других, третіх, четвертих та п’ятих класів, то вони мають відвідати лише сімейного лікаря.

В 11 років знову потрібно пройти огляд у дитячого офтальмолога, стоматолога, хірурга, ортопеда, зробити пробу Руф’є та здати аналіз на гемоглобін. У віці 12-13 на дітей  чекає лише сімейний лікар та проба Руф’є, у 14-15 – стоматолог (його у будь-якому віці треба відвідувати раз на рік). З 15 років – флюорографія та дитячий хірург. Щодо оглядів вузьких спеціалістів, сімейний лікар вирішить, чи  треба дитину показати комусь з них. Медики наголошують: відвідати лікарів потрібно не для галочки чи для отримання довідки. А для того, аби переконатись, чи все добре зі здоров’ям дитини.

Я рекомендую всім батькам проходити медичний огляд незалежно від того, на якій формі буде навчатись дитина, – зазначає Маргарита, сімейна лікарка одного із медичних закладів Дніпра.  – У більшості дітей саме під час медичного огляду можна виявити те, що в них, наприклад, через постійне користування гаджетами погіршився зір. Зараз у багатьох дітей це є однією з головних проблем. Також  у більшості завищений показник з проби Руф’є. Це свідчить про те, що  серцево-судинна система школярів не здатна нормально реагувати на фізичні навантаження. Третій рік поспіль через ковід та війну вони  щоденно лежать на дивані або грають в ігри на комп’ютері. Тож 30 присідань – це вже ніби шокова терапія для їхнього організму. Через це багатьох юних пацієнтів ми відправляємо до кардіолога, аби той перевірив серце та обрав для них оптимальну групу для занять фізкультурою.

Дізнатись детальніше про медичний огляд перед школою батьки можуть у свого сімейного лікаря. Треба лише записатись на прийом та відвідати амбулаторію. Це саме стосується і  переселенців. Якщо вони не мають сімейного лікаря, їм слід звернутись до реєстратури медзакладу. Там підкажуть, як правильно діяти.

Слідкуйте за подіями в наших групах