Пухнасте щастя: скільки коштують котики в Дніпрі та як за ними доглядати 

  • Категорія:
  • Новини

«Які коти – війна на дворі!» – скаже хтось. Але правда життя полягає в тому, що саме зараз, коли всі ми знаходимось у стані хронічного стресу, багато кому спілкування з домашніми тваринами дарує розраду. Тому недивно, що 1 березня, у Міжнародний день котів, свято у багатьох родинах. У зв’язку з цим журналісти «Нашого міста» дізнавались, скільки зараз коштують котики і як правильно за ними доглядати.

Породисті кошенята не дешеві

Якщо ви загуглите в інтернеті інформацію щодо покупки кошенят різних порід, ви одразу натрапите на популярну платформу ОLX. Тут можна продати та купити все, у тому числі пухнастиків. Ціни на них дуже різні – в середньому від 800 гривень до 15 тисяч. Найдешевші ті, які вже не дуже маленькі і не мають родоводу. Найчастіше на продаж виставляють кошенят, яким 2-2,5 місяці. Саме такий вік є найбільш затребуваним у покупців – особливо тих, у кого є діти. Тому що майбутнього хатнього улюбленця вони розглядають як чергову іграшку.

Бувають навіть акції на котиків – як на гречку у супермаркеті. Ось одне з таких оголошень: «Благодійна акція для ВПО та багатодітних, а також сімей військових  – 999 грн. Звичайна ціна (не пільгові категорії населення)  – 1999 грн.  Ласкава кішечка чистокровної породи мейнкун,  буде великих розмірів. Стерилізована і з усіма щепленнями». 

До того ж є скидка за промокодом  – 10%, а поряд з оголошенням блимає ще більш приваблива ціна – 499 грн. Тобто це вже тотальний демпінговий розпродаж, причини якого можуть бути різні.

Найперше, що приходить на думку – це наявні проблеми зі здоров’ям у кішки, яку продають задешево. Тож, якщо побачите подібні оголошення, будьте обережні. Вже краще взяти безкоштовно тварину з притулку чи у волонтерів, ніж купляти у недобросовісних  людей. 

Розведення мурчиків – непроста справа

Ірина Терехова багато років поспіль займалась розведенням котиків британської породи. У 2014 році вона була вимушена покинути рідну домівку у Луганську і переїхати до Дніпра. Тоді з собою крім родичів вона вивезла 11 котів. Вся ця пухнаста сімейка розмістилась в орендованій квартирі, при чому  «хлопчики», як і раніше, стали жити окремо від «дівчаток». Але на цьому пригоди Ірини та її улюбленців не закінчились.

–         Після початку повномасштабної війни я вирішила покинути Україну, бо дуже переймалась через своїх рідних, – згадує Ірина. – Ми виїхали до Словаччини, тоді з нами було шість котиків. Це було дуже тяжко, ми добирались три доби. Але я навіть уявити собі не могла, що залишу когось з котів. За рік повернулись до Дніпра, зараз в мене живуть шість пухнастих «пенсіонерів». Розведенням  мурчиків я вже не займаюсь, але поради тим, хто хоче придбати котика, звісно, дати можу.

Перш за все треба розрізняти такі поняття як паспорт да родовід. Паспорт – це ветеринарний документ, який бажано мати всім тваринам. А родовід – це документ щодо походження тварини, його можуть мати далеко не всі. Тих, хто вважають, що займатись розведенням котів – це проста та вигідна справа, Ірина мусить розчарувати.

–          Я не раджу купувати котиків для розведення, якщо ви в цьому нічого не тямите, – зазначає Ірина Терехова. – Для цього потрібно мати певні знання та досвід. Я  свого часу закінчила курси фелінологів, де вивчала анатомію, генетику, фізіологію котів. Дуже часто люди вважають, що будуть отримувати завдяки розведенню легкі гроші, але не думають про те, скільки їм доведеться вкласти в цю справу. Наприклад, для того, щоб поставити високу ціну на кошенят, треба щоб їхні батьки брали участь у виставках. А це дуже недешево.

Стерилізація – обов’язкова процедура

Ще однією проблемою Ірина вважає те, що досить часто люди не хочуть стерилізувати тварин. Кажуть: ну це ж природа, треба, щоб кішка хоча б один раз народила. А чоловіки дуже переживають через кастрацію котів, приміряючи таку ситуацію особисто на себе. Насправді це дикість, якій не має бути місця у цивілізованому суспільстві.

–          Тварина має продаватись вже кастрованою або стерилізованою, – вважає Ірина Терехова. – Тобто кошеняті має бути не два, а мінімум чотири місяці. Саме у цьому віці котик вже має отримати всі необхідні щеплення та ревакцинацію. Наприклад, щеплення від сказу не можна робити раніше трьох місяців.

Якщо ви все ж таки придбали маленьке нестерилізоване кошеня, обов’язково треба згодом зробити цю процедуру. Тоді у вас не виникне питань, що робити, коли кішка просить котика і навпаки. До речі, з 1 до 31 березня притулок “Ковчег” проводить у Дніпрі акцію з безкоштовної стерелизації. З її деталями можна ознайомитись тут.

М’ясо та субпродукти – найкраща їжа 

Перед багатьма власниками пухнастиків рано чи пізно постає ще одна проблема: чим їх годувати? Чи можна давати котам їжу зі свого столу –  наприклад, ковбасу, сосиски чи паштет? Відповідь досвідчених котолюбів – категоричне «ні».

–         Годування котів має бути збалансованим, – підкреслює Ірина Терехова. – Майте на увазі, що кішка – це хижак, який потребує декількох видів м’яса та кісткової складової. Так, про всяк випадок я завжди маю сухий корм. Але перевагу надаю сирому м’ясному годуванню. Тільки перед тим, як давати м’ясо киці, треба його заморозити, а потім розморозити, щоб запобігти потраплянню у її організм гельмінтів.

Дуже хороший варіант – робити завдяки м’ясорубці з великими дірками м’ясне асорті. Можна змішати яловичину, курятину, а також серце, печінку, шлунки та інші субпродукти. Підійдуть навіть перекручені курячі шиї.

–          Зовсім необов’язково годувати котиків дороговартісною вирізкою або філе, – зазначає Ірина Терехова. –  Можна витрачати не дуже багато грошей, але коти будуть почуватись добре. Точно значно краще, ніж якщо ви будете їх підгодовувавати супчиком або кашкою. 

Чи потрібна котикам прогулянка? 

 І знов таки відповідь – однозначно ні. Бо навіть якщо ви вдягнете на кішку повідець, з вулиці вона може принести все, що завгодно. Як мінімум, блох. Також є чимало захворювань, які передаються від однієї тварини до іншої. Наприклад, лишай, різноманітні вірусні інфекції.

–          Котики не потребують вигулу, – каже Ірина Терехова.  – Все, що їм треба, це достатньо хатнього простору. Щоб були іграшки, якими вони грають до старості. А також дряпки для кігтів, зручні лежанки, які, до речі, можна зробити власноруч. Місця, де тварина може сховатись.

Важливо, щоб приміщення, де знаходяться тварини, добре провітрювалось. При цьому на вікнах обов’язково мають бути сітки, а ще краще – металеві дрібні решітки. Тоді ви будете точно впевнені, що з вашим улюбленцем все буде добре і він не випаде з вікна.

Фото автора, з архіву Ірини Терехової та з відкритих джерел.Нагадаємо, раніше ми писали про те, як волонтери з Дніпра рятували тварин на Херсонщині.

Юліанна Кокошко

Слідкуйте за подіями в наших групах