Російсько-українська війна. У Музеї історії Дніпра відкрилась інсталяція «Виборюючи свободу»

  • Категорія:
  • Новини

Експонати для цієї виставки були збирані протягом багатьох місяців з метою збереження пам’яті про події російсько-української війни та героїчний вчинок 128-ї бригади Територіальної Оборони.


«128-ма бригада ТрО з’явилася 26 лютого. Це були люди, більшість з яких раніше не мали військового досвіду. Але лише за півтора місяці перші підрозділи зайшли в бій, батальйон за батальйоном виходили на нуль. Ми розуміємо, що потрібно фіксувати ці події прямо зараз, оскільки можливості втратити їх у нас немає. За кожним експонатом стоїть реальна історія, і ми хочемо, щоб вона залишалася живою; історії людей, які були там», – заявив Олександр Курбатов, начальник служби зв’язків з громадськістю 128-ї бригади Територіальної Оборони.
На базі роботи, проведеної в Музеї історії Дніпра, за підтримки Українського культурного фонду, відкрилася нова інсталяція під назвою «Виборюючи свободу». Це об’єднання військових трофеїв, предметів із зони бойових дій та особистих речей українських захисників. Волонтери та військовослужбовці 128-ї бригади Територіальної Оборони зібрали майбутні експонати, які передали до Музею історії Дніпра.


«Вхід на виставку безкоштовний. Експозиційний простір поділений на 2 локації. Перша – це місце пам’яті загиблих дніпрян під час повномасштабної війни з Російською Федерацією. Ми активно ведемо дослідження, щоб імена загиблих не забулися. Друга локація – експозиція боїв, яка присвячена реальним зіткненням 128-ї бригади Територіальної Оборони з ворогом», – підкреслила директорка КП «Музей історії Дніпра» Олександра Бірюкова.


Наразі виставка налічує понад 200 експонатів, серед яких кулі, зіпсовані знаки населених пунктів, уламки ворожого танку та інше.


«Як історик, я розумію важливість збереження історії, створення джерельної бази. Це той фундамент, на якому після перемоги ми будемо розповідати історію цієї війни. Так що я, з самого початку своєї служби, почав збирати матеріали. Швидко їх стало багато, і тоді виникла ідея створити цю експозицію. Моє військове керівництво і міська рада підтримали цю ідею, і сьогодні ми тут», – розповів Дмитро Каюк, історик і військовослужбовець Територіальної Оборони Дніпра.

Слідкуйте за подіями в наших групах