Ще прозоріше, ніж раніше. Законодавчі нововведення в системі Prozorro. Афиша Днепра

Ще прозоріше, ніж раніше. Законодавчі нововведення в системі Prozorro

  • Категорія:
  • Новини

Історія публічних державних закупівель починається у квітні 2016 року з затвердження Закону «Про державні закупівлі» та початку роботи електронної системи Прозорро.

Ще прозоріше, ніж раніше. Законодавчі нововведення в системі Prozorro. Афиша Днепра

Закон про закупівлі з того часу змінювався, а згідно останніх нововведень вересня 2019 року, що вступили в силу за шість місяців у день Великодня 19 квітня 2020 року, законодавчий регламент й справді має орієнтир на викорінення корупції та суттєвішу підтримку малого та середнього бізнесу в Україні.

Спочатку під зазначений регламент ЕСЗ підпадали закупівлі, що починалися з 200 тисяч гривень для товарів та 1,5 мільйони гривень для послуг.

Далі з’явилося поняття допорогової закупівлі, яке вже сьогодні стартує з суми у 50 тисяч гривень та має спрощений протокол проведення. Відтепер безпідставно відмовити учаснику замовник не зможе, оскільки матиме штраф за висновком Держаудитслужби, а за наявних незначних помилок у пропозиції постачальник зможе виправитися протягом перших 24 годин після завершення аукціону. У таких умовах конкурентність буде більш справедливою та замовник не втратить економічно вигідну пропозицію, через кулуарні домовленості або особисту дискредитацію.

Антимонопольний комітет України відповідно до постанови Кабміну №292 визначатиме розмір сплати за подання скарги та матиме коротші терміни для її розгляду. Після оплати скарги відмовитися від її розгляду за нових порядків неможливо. За умови задовільного рішення АМКУ, кошти на оскарження будуть повертатися оскаржувачу, а тому такий механізм дозволить підприємцям справедливо захищати свої інтереси. Явище аномально низької ціни при падінні на 30-40% від попередніх пропозицій-учасників аукціону тепер має бути обґрунтоване, що виключатиме демпінгування, зрив та дискримінацію при підписанні договорі за попередніми домовленостями.

До дії повернувся кваліфікаційний критерій, що попередить втрату часу на проведення закупівлі (стаття 16). Щоб відмовити в участі у закупівлі, вичитуємо нові пункти статті 17, а саме 11, 12 та 13. Санкції та приналежність до такої діяльності як торгівля людьми та дитячий труд, можна не коментувати.

За податкової заборгованості Замовник змушений відхиляти подані пропозиції, хіба що буде надано графік погашення зазначених боргів чи їх узгоджене відтермінування.

Щоб швидко провести державні закупівлі можна використовувати Prozorro Market , що одноразово кваліфікує постачальників, з якими можна заключати договір на закупівлю канцтоварів, пального, продуктів харчування чи медичних засобів тощо, з обов’язковою публікацією всіх договорів. Замість тендерного комітету надалі відповідальною є одна уповноважена кваліфікована особа, що є повноцінною одиницею згідно штатного розпису.

Слідкуйте за подіями в наших групах