Що цікавого відбувалось і відбудеться сьогодні

  • Категорія:
  • Новини
  • Мітки:
  • відпочинок

У цей день, 5 січня, день народження таких відомих людей:

  • у 1855 – народився винахідник безпечної бритви Кінґ Кемп Жилетт.
  • у 1932 році народився італійський письменник, філософ Умберто Еко.

Також цього дня, але в 1933 розпочалося будівництво одного з найвідоміших у світі мостів Золоті ворота (the Golden Gate Bridge) у Сан-Франциско. Цього року він святкує 90 років з дня будівництва.

В Україні ж цей день запам’ятався тим, що у 2019 було підписано Томос про автокефалію Православної церкви України. Це офіційний документ про надання незалежності Православної Церкви України від Російської Православної Церкви.

ПОДІЇ ТА ЗАХОДИ

У цей день в Австралії відбудеться відкриття щорічного Сіднейського фестивалю мистецтв. Він триватиме аж до 29 січня 2023 року.

Також 5 січня у місті Харбін, що у Китаї, пройде церемонія відкриття 39-ого міжнародного фестивалю льоду та снігу. Фестиваль буде тривати до 28 лютого.

5 січня в США, у місті Маніту Спрінгс, проходить щорічний турнір по киданню кексів Fruitcake Toss.
Щороку на столах мільйонів американців під час різдвяних свят традиційною випічкою є кекс. Після свят він залишається, бо зазвичай він не дуже смачний, і багато хто його просто викидає у смітник.

Проте у 1996 році група людей у Маніту-Спрінгс вирішила підійти до викидання кексу з фантазією. Вони зібралися в громадському парку, щоб позбутися своїх неулюблених святкових кексів. Але замість того, щоб просто викинути їх, люди вирішили кидати їх так далека, як могли. З того часу і почали проводити турнір по киданню кексів.

У Лас-Вегасі у цей день стартує масштабна виставка Consumer Electronic Show. Під час цієї виставки сотні компаній представлять свої інновації в сфері технологій, серед них і компанія NVIDIA. Вона презентує нову відеокарту GeForce RTX 4070 Ti. Виставка буде проходити до 8 січня 2023 року.

В Україні 5 січня відбудеться прем’єрний показ української кінострічки “Щедрик”. Цей фільм розповість, як у безвиході окупації та пастці Другої світової війни опинилися три родини, оселившись під одним дахом у сучасному Івано-Франківську.
Переглянути кінострічку можна буде в усіх працюючих кінотеатрах України.

Слідкуйте за подіями в наших групах