Що відбулось і відбудеться 28 березня в Дніпрі та світі

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні виповнюється 178 років від дня народження Олексія Андрієвського (1845-1902). Він народився м. Канів, але шлях становлення вченого, громадського діяча, педагога, історика, літературознавця пройшов у нашому місті. Викладав російську мову та літературу в гімназіях Катеринослава (1866-1871), був інспектором народних шкіл на Катеринославщині. Андрієвський – один із ініціаторів створення “Товариства піклування про жіночу освіту” в Катеринославі, засновник “Товариства сприяння початковій освіті”.

28 березня день народження знаного колись у Катеринославі поміщика, маршалка шляхти Катеринославської губернії Ананія Струкова. Його називають провідником катеринославського дворянства. (172 роки).

99 років від дня народження сьогодні виповнюється художнику-графіку, заслуженому художнику України Миколі Родзіну. Він закінчив Дніпропетровське художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж), пізніше викладав в ньому. Також здобував освіту у Харківському художньому інституті (нині – Харківська державна академія дизайну і мистецтв). З 1950-х років і до смерті у 1978 році проживав, працював в Дніпропетровську (нині – Дніпрі).

З1 рік тому у нашому місті пройшов фестиваль українського гумору.

У 1999 році в районі екватора з плавучої платформи здійснено перший запуск української ракети “Зеніт” в рамках міжнародного проекту “Морський старт”, в якому брали участь фахівці ВО “Південмаш” та КБ “Південне”. (24 роки).

Події та заходи

Сьогодні розпочинається ІІ-й Всесвітній саміт за демократію за участю лідерів США, Коста-Ріки, Нідерландів, Республіки Корея та Республіки Замбії. Він проходитиме онлайн і триватиме до 30 березня.

Про цікаві культурні події в Україні 28 березня:

  • Львів сьогодні чекає великий концерт Волинського народного хору з програмою “Вперед, Соколи” на підтримку ЗСУ у Національному театрі ім. М. Заньковецької.
  • У Вінниці відбудеться благодійний концерт #StandWithUkraine.
  • У Києві пройде вечір одноактних балетів від “Київ модерн-балету Раду Поклітару”, “Second Floor”, “Паперові тигри” .
  • У Дніпрі можна завітати на акторські читання п’єси “КВАРТЕТ” та автограф-сесію з акторами Володимиром Жевора, Неллі Масальською, Нінель Амутних, Олександром Мішиним у Театрі драми та комедії.

Сьогодні у світі відзначають День історика.

Слідкуйте за подіями в наших групах