Що відбулось і відбудеться 30 січня в Україні та світі

  • Категорія:
  • Новини

Про знакові події 30 січня та людей, які зробили вагомий внесок в історію.

У цей день:

– 1930 – запуск першого у світі радіозонда для дослідження атмосфери (93 роки);

– 1931 – прем’єра німого кінофільму Чарлі Чапліна «Вогні великого міста» у Лос-Анджелесі (92 роки);

– 1933 – прихід націонал-соціалістів на чолі з Адольфом Гітлером до влади в Німеччині (90 років);

– 1948 – помер Магатма Ґанді, індійський громадський та державний діяч, один із керівників та ідеолог національно-визвольного руху Індії, творець філософії ненасильства (75 років);

– 1992 – фінал восьмиденної місії на човнику NASA «Діскавері» першою канадською жінкою-астронавтом українського походження Робертою Лінн Бондар (31 рік);

– 2004 – народження української Вікіпедії (19 років).

ПОДІЇ ТА ЗАХОДИ 

Сьогодні у Норвегії, в м. Тромсе відкривається  конференції Arctic Frontiers 2023 Moving North. Це одна з чотирьох великих міжнародних конференцій з вивчення  питання клімату в Європі. Дискусії офлайн та онлайн триватимуть до 2 лютого. Учасники цьогорічної арктичної конференції говоритимуть не тільки про наслідки зміни клімату, а й про війну на європейській частині континенту,  продовольчу та паливну безпеку, обмежений доступ до добрив для сільського господарства, попит на енергію та проблеми з поставками.

Серед цікавих подій 30 січня. Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день круасана. Випічці уже понад 300 років. Її часто  називають французькою здобою. Але батьківщина смаколика – Австрія. Перші круасани було виготовлено у XVII ст. у Відні на честь перемоги над Османською імперією. Саме тому їм надали форму півмісяця. У Франції круасани здобули популярність завдяки австрійському пекареві Огюсту Зангу. Він 1839-го відкрив у Парижі власну пекарню, в асортименті якої була і ця випічка. Сьогодні чудова нагода поласувати круасаном, якщо не на сніданок, то за філіжанкою кави протягом дня. Не забуваємо і про наших військових, при нагоді почастуйте популярним смаколиком наших захисників та захисниць .

Щодо професійних свят. Сьогодні в Україні відзначають День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ.  Цей підрозділ Збройних сил України є невід’ємною частиною української армії. Фахівці  цього управління ЗСУ відповідають за організацію виховної роботи,  морально-психологічний стан військових та стан військової дисципліни.

Також сьогодні в Україні  відбудеться фінал IХ  Міжнародного вокально-хорового дистанційного благодійного конкурсу “VICTORIA”.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Якщо сьогодні зимно, то липень буде спекотний. 

Тепла погода до морозів  найближчими днями.

Ясний і безвітряний день – до сильного снігопаду. 

Якщо вночі хмарно, то в цьому році буде хороший урожай зерна. 

За народними повір’ями сьогодні не варто займатися рукоділлям, прясти і в’язати, готувати сочевицю і боби.

Слідкуйте за подіями в наших групах