Що відбулось і відбудеться у Дніпрі та світі 19 вересня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні відзначаємо:

День народження “смайлика”;

– Міжнародний день наслідування піратам або Міжнародний день пірата. Це пародійне свято відзначають в деяких країнах, згадуючи добу піратства. Цього дня шанувальники морських пригод наслідують розмову піратів, а деякі при цьому навіть вбираються у піратські костюми.

Сьогодні у Нью-Йорку (США) відбудуться три важливі заходи:

– перший день Політичного форуму високого рівня стійкого розвитку SDG Summit під егідою Генеральної Асамблеї;

– фінал 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН UNGA;

– саміт лідерів Глобального договору ООН 2023.

У Львові в Українському католицькому університеті UCuniversity сьогодні розпочинається XIІІ Львівський міжнародний бібліотечний форум, триватиме до 22 вересня.

У Дніпрі у кінотеатрі Дафі IMAX мережі “Multiplex” відбудеться спеціальний показ фільму з міні-лекцією “Ікло”.

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО

У 1890 році відкрито другу Катеринославську пожежну частину, нині – 2-га державна пожежно-рятувальна частина 8-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, на бульварі Батальйону Дніпро (133 роки).

У 1945 році у Дніпропетровську народилась Лариса Бондар, дніпровська мистецтвознавиця, з 1984 року членкиня Національної спілки художників України. У 1975-1978 роках працювала завідувачкою відділу народного і декоративно-ужиткового мистецтва Дніпровського художнього музею; з 1998 року – завідувачкою відділу експертиз Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей; з 1999 року уповноваженою Державної служби контролю за перевезенням культурних цінностей через держкордон. Авторка низки каталогів виставок, зокрема, “Андрей Потапенко”, “Олександр Бородай”, “Андрій Пікуш”, а також мистецтвознавчих статей у періодиці (78 років).

У 1948 році відкрито Дніпропетровський обласний іподром на вул. Дніпропетровській (нині – просп. Богдана Хмельницького). Нині на колишній території іподрому розташовані Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер та 16-а міська лікарня. Тут майже щотижня проходили змагання з кінних стрибків.  Довжина кола іподрому становила 1600 м з фінішною прямою 400 м. Іподром припинив своє існування у 60-х роках ХХ століття (75 років).

У 2001 році у Дніпрі народилася Ярослава Магучіх, українська легкоатлетка, бронзова призерка літніх Олімпійських ігор 2020 року, чемпіонка Європи з легкої атлетики в приміщенні, чемпіонка Європи серед юніорів, чемпіонка світу та Європи серед юнаків, рекордсменка світу серед юніорів, чемпіонка світу з легкої атлетики. Лауреатка нагороди “Зірка, яка сходить” Світової легкої атлетики, “Найкраща легкоатлетка 2019 року” Федерації легкої атлетики України, нагороджена ордеами княгині Ольги ІІ і ІII ступенів (22 роки).

У 2008 році встановлено пам’ятну дошку на честь видатного катеринославського вченого-геоботаніка, педагога, громадського діяча Івана Акінфієва на вул. Фучіка, нині – вул. Івана Акінфієва (15 років).

Слідкуйте за подіями в наших групах