Що відбулось і відбудеться у Дніпрі та світі 23 вересня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні відзначаємо:

–       День міста Полтава (899 рік);

–       Міжнародний день жестових мов;

–       Європейський день грибів (четверта субота вересня).

У Бонні (Німеччина) сьогодні відкривається Міжнародна конференція з регулювання хімічних речовин ICCM5, триватиме до 29 вересня.

Про культурні події в Україні:

– у Києві в Галереї LAVRA великий фестиваль чаю Kyiv Tea Festival, 23-24 вересня;

– у Києві на ВДНГ благодійний Конопляний Ярмарок-фестиваль, 23-24 вересня;

– в Одесі фінал Оксамитового сезону в Одеському національному академічному театрі опери та балету;

– у Львові в Державному  Цирку стартують покази циркових вистав “Цирк на льоду. Ми з України”, триватимуть до 11 листопада.

Сьогодні у Дніпрі:

– у Дніпровському академічному театрі драми і комедії прем`єра “ЛЮЧЕ і ФЕЛІКС” – 13 епізодів про кохання з антрактом;

– у Дніпровському державному цирку презентація нової циркової програми “РАНДЕВУ”;

– у ПК “Машинобудівників” інтерактивна вистава “Прибульці в Крафтсіті” за мотивами гри Майнкрафт;

– у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана  прем`єра музичної театралізованої програми “Ночі солов`їні”;

– у Stage Music Hall сольний стендап Насті Зухвалої “Суцільні протиріччя”.

Цікаве про Дніпро:

У 1906 році у Катеринославі народився Сергій Кожевніков, український радянський вчений у галузі механіки, член-кореспондент АН УРСР, заслужений діяч науки УРСР, лауреат державної премії СРСР, доктор технічних наук, професор, нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної ради УРСР та двома орденами Трудового Червоного Прапора, медаллю “За доблесну працю в Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.”. У 1922 році закінчив Катеринославську класичну гімназію, до 1925 року навчався на слюсаря в фабрично-заводському училищі при Дніпропетровському металургійному заводі. У 1944-1962 роках був завідувачем кафедри теорії машин і автоматизації Дніпропетровського металургійного інституту (до 2021 року – Національна металургійна академія України, нині – Інститут промислових та бізнес-технологій українського Державного університету науки і технологій), відділу автоматизації Інституту чорної металургії АН УРСР (нині – Інститут чорної металургії ім. З. І. Некрасова НАН України). У 1953-1957 роках обирався депутатом Дніпровської міської ради. У 1962 році переїхав до Києва, де завідував кафедрою теорії механізмів і машин в Київському інституті інженерів цивільної авіації. Помер у 1988 році у Києві (117 років).

У 1924 році народився Володимир Ерліх, дніпровський художник-живописець, графік, член Спілки художників СРСР з 1964 року. Працював у галузі станкового живопису. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Написав сотні ліричних, романтичних портретів, натюрмортів. Роботи художника знаходяться в приватних колекціях і музейних зібраннях в Україні та за її межами. Помер у 2001 році в Ізраїлі (99 років).

У 1927 році народився Семен Данилейко (с. Петриківка Дніпропетровської області), дніпровський письменник, поет, з 1960 року член Національної спілки художників України. З 1944 року працював слюсарем на Дніпропетровському трубопрокатному заводі ім. Леніна (нині – ВАТ “ІНТЕРПАЙП НТЗ”). Відвідував літературну студію, з 1956 року почав друкуватися. Помер у 1981 році у Дніпрі (96 років).

У 1959 році народилась Олена Зінчук (с. Петриківка Дніпропетровської області), художниця, членкиня Спілки художників України з 1987 року. Закінчила Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Працює в галузі петриківського декоративного розпису. З 1994 року проживає у Канаді. Серед її робіт – декоративне панно “Букет”, “Мальви”, “Віночок” (64 роки).

Слідкуйте за подіями в наших групах