Що відбулось колись та відбудеться сьогодні, 10 січня

  • Категорія:
  • Новини
  • Мітки:
  • новини

Сьогодні Всесвітній День метро. Першою в світі міською підземкою стало Лондонське метро. Його відкрили 160 років тому, 10 січня 1863 року. Лінія складалася з 6 кілометрів та семи станцій, у вагонах було газове освітлення. Але функціональність та практичність нового виду транспорту перевершила сподівання, тому влада Лондона прийняла рішення про продовження лінії ще на тридцять кілометрів. Спершу потяги метро пересувалися на паровій тязі, відповідно в тунелях було дуже задушливо. Та вже в 1890 році в Лондоні відкрили першу лінію на електричній тязі, яка чудово себе зарекомендувала. Відтоді по Європі розпочалося стрімке будівництво метро.

У цей день у 1946 році у Лондоні розпочала роботу перша сесія Генеральної Асамблеї ООН. Примітно, що ця дата збігається з датою 26-ї річниці освіти Ліги Націй (League of Nations) — всесвітнього руху за мир і співпрацю між націями, — яка була заснована 10 січня 1920 і розпущена 18 квітня 1946 року. Її активи і зобов’язання були передані саме ООН.

В Україні 10 січня у 1992 року було введено в обіг купони багаторазового використання. Це було зроблено для захисту власного споживчого ринку та у звʼязку з недостатнім обсягом готівки для соціальних виплат. Купони були грошовою одиницею на перехідний період.

Цього дня, 10 січня у різні роки відзначали свій день народження кілька знакових особистостей.
Зокрема:

  • перший президент Незалежної України Леонід Кравчук (1934, 89 років; помер у 2022)
  • український поет Григорій Воробкевич (1838, 185 років)

Також цього дня у різні роки пішли з життя знакові особистості:
-культова французька модельєр, легенда моди Коко Шанель (1971, 52 роки тому)
-легендарна військова кореспондентка, яка першою сповістила про початок Другої світової війни Клер Голлінгворт (2017, 6 років тому)

ПОДІЇ ТА ЗАХОДИ

Сьогодні у Швеції має відбутися Міжнародний симпозіум із незалежності центральних банків на честь Стефана Інгвеса.

А у Туреччині може відбутися зустріч Уповноваженого ВР України з прав людини Дмитра Лубінця із російською омбудсменкою щодо питання повернення військовополонених. Окремо планується порушити питання щодо звільнення цивільних заручників, яких рф масово затримала на тимчасово окупованій території України і не відпускає додому.

У Львові сьогодні відбудеться Різдвяний концерт «Піккардійської Терції». «Найкраще за 30 років» – нова масштабна програма метрів акапельного співу присвячена 30-річному ювілею гурту. За ці роки репертуар колективу поповнився десятками розкішних композицій, що мають неймовірно потужну енергетику та відзначаються музичною й вокальною досконалістю.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 10 СІЧНЯ

Якщо у цей день заметіль – буде дощове і сире літо.

Безвітряна погода до врожайного року.

За народними повір’ями, якщо кішка сьогодні спить цілий день, то скоро потеплішає.

Птахи підходять близько до людей до хуртовини.

А ще сьогодні 10 січня прийнято запрошувати в гості всіх рідних і близьких.

Схід сонця сьогодні очікується о 7:30, а захід сонця – о 16:05.
Тривалість дня – 8 год. 35 хв.

Слідкуйте за подіями в наших групах