Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 11 вересня

  • Категорія:
  • Новини

1888 – на відкритті промислової виставки в Торонто проведений перший у світі запис людського голосу (135 років).

1943 – створено державний український хор імені Г. Верьовки, нині – Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки (80 років).

1946 – народився Анатолій Криволап, український художник, майстер українського не фігуративного малярства та пейзажу, картини якого “Степ” і “Кінь. Ніч” у 2011 році було продано за 98 500 доларів США і за 124 400 доларів США, встановивши світові рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку (77 років).

1971 – помер Микита Хрущов, радянський державний діяч, перший секретар ЦК КПРС (52 роки).

1993 – у Києві відкрито пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років (30 років).

2001 – на території США здійснено терористичний акт ісламістської організації “Аль-Каїда”, коли було захоплено літаки рейсу 11 American Airlines і рейсу 175 авіакомпанії United Airlines і спрямовано обидва ці лайнери у північну та південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру у Нью-Йорку (22 роки).

У 1864 році відкрито Маріїнське жіноче училище першого розряду на вул. Троїцька, де нині знаходиться гімназія № 33 (159 років).

У 1922 році засновано Дніпровський державний аграрно-економічний університет (101 рік).

У 2001 році будівлю на вул. Воскресенська, 6 передано на баланс обласної філармонії, нині – Дніпропетровська обласна філармонія імені Л. Когана. Раніше колектив філармонії знаходився в будівлі Палацу культури ім. Ілліча, на просп. Сергія Нігояна. Будівля філармонії збудована у 1911-1913 роки за проєктом архітектора Олександра Гінзбурга як театр-клуб громадського зібрання. Наразі це пам’ятка архітектури, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (22 роки).

У 2004 році відкрито Катеринославський бульвар та фонтан на цій території між вулицею Шевченка та проспектом Дмитра Яворницького шляхом виокремлення і реконструкції частини вулиці Виконкомівської (19 років).

У 2006 році згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України № 482-р Національному центру аерокосмічної освіти молоді присвоєно ім’я О. М. Макарова, просп. Гагаріна (17 років)

У 2021 році у рамках святкування Дня міста вперше було надано житло нашим лікарям – 29 лікарів ковідних відділень міських лікарень отримали ключі від нових осель (2 роки).

У 2021 році відкрито новий сквер на Слобожанському проспекті (2 роки).

У 2021 році було запущено подовжений тролейбусний маршрут № 12 до ж/м Перемога-6. Оновлений маршрут збільшився майже на 2 км (2 роки).

11 вересня Усікновення голови Іоанна Предтечі за юліанським календарем.

Сьогодні  День народження граненого стакана. Його стандартні розміри — 65 міліметрів у діаметрі і 90 міліметрів у висоту. Найперша така склянка мала 16 граней, що вважається сьогодні «класикою жанру». Зустрічаються екземпляри і з 12, і в 14, і з 18, і з 20 гранями, а також з 17 гранями (але вони не настільки типові, оскільки випускати склянки з парною кількістю граней простіше).

Про знакові та цікаві події у світі 11 вересня:

– Маханда (раніше Гремстаун) (Африка) відкривається гібридна щорічна конференція Міжнародного товариства з управління надзвичайними ситуаціями TIEMS, триватиме до 15 вересня;

– Пекін (Китай) стартує  XVIII Всесвітній водний конгрес, також триватиме до 15 вересня;

– Варендорф (Німеччина) розпочинається показ конкурсних програм короткого метру у рамках Кам’янець-Подільського кінофестивалю “Бруківка”.

Сьогодні в Україні:

містами України пройдуть спеціальні покази короткого метру у рамках Кам’янець-Подільського кінофестивалю “Бруківка”, триватимуть до 15 вересня;

Здолбунів у Будинку культури цементників відбудеться прем’єра вистави “Вій”.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

·       Якщо в цей день гримить грім, то осінь буде теплою.

·       Якщо гуси довго літають, то скоро дощ піде, а якщо летять лебеді, то може випасти перший сніг.

·       Журавлі полетіли на зимівлю – скоро похолодає.

·       Якщо з каштана опало листя, але не опали каштани, то бабине літо буде затяжним.

·       Граки риються в листі – до теплої, але дощової погоди.

За народними повір’ями сьогодні не можна розрізати круглі предмети, взагалі брати в руки сокири, лопати і ножі, їсти м’ясо, молочні продукти, рибу і яйця.

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Зараз у Дніпрі температура повітря +12°.

Синоптики на сьогодні прогнозують  сонячну погоду, без опадів.

Температура повітря протягом дня становитиме від +24° до +12°.

Схід сонця сьогодні очікується о 06:12, захід – о 19:00.

Тривалість дня – 12 год. 48 хв.

Слідкуйте за подіями в наших групах