Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 12 вересня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні відзначаємо:

День фахівця радіоелектронної боротьби Збройних Сил України (з 2021 року);

– Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй по співпраці Південь-Південь;

– Міжнародний день в’язання гачком (неофіційне свято).

Про важливі та цікаві події у світі 12 вересня:

– Нью-Йорк (США) відкривається  78-ї Генеральної Асамблеї ООН, триватиме до 30 вересня;

– Каліфорнія (США) пройде осіння презентація Appple та вихід у продаж Apple iPhone 15;

– Мілан (Італія) відбудеться 1-й матч в рамках відбору на Євро-2024 між збірною України та командою Італії.

Сьогодні в Україні:

– концерт ZLATA OGNEVICH у супроводі струнного оркестру, Львівський національний академічний театр опери та балету (Львів);

– концерт “Коли Бах посміхається. БАХ І ДЖАЗ”, Національна філармонія України (Київ).

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО

У 1897 році народився Борис Соколов, агроном-селекціонер, академік, лауреат Державної премії СРСР і Ленінської премії. Працював на Синельниківській селекційно-дослідній станції, очолював кафедру селекції і насінництва в Дніпропетровському сільськогосподарському інституті (нині – Дніпровський державний аграрно-економічний університет). З 1930 року працював у Всесоюзному науково-дослідному інституті кукурудзи (нині – Інститут зернових культур НАН України). Помер у 1984 році у Дніпрі. На його честь на фасаді будівлі на вул. В.Вернадського розташована меморіальна дошка (126 років).

У 1902 році народився Олександр Чекмарьов, видатний вчений-металург, засновник української наукової школи прокатників, член Академії наук СРСР, заслужений діяч науки і техніки УРСР. Навчався у Дніпропетровському гірничому інституті (нині – Національний технічний університет “Дніпровська політехніка”). Від 1934 року – професор Дніпропетровського металургійного інституту (до 2021 року – Національна металургійна академія України, нині – Інститут промислових та бізнес технологій українського Державного університету науки і технологій). У 1948-1976 роках працював в Інституті чорної металургії (нині – Інститут чорної металургії ім. З.І. Некрасова). Помер у 1975 році у Дніпрі. На його честь на фасаді будівлі на просп. Гагаріна розташована меморіальна дошка (121 рік).

У 1906 році народився Олександр Макаров, фахівець у галузі ракетно-космічної техніки, 2-й генеральний директор ДП “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова” (1961-1986). Лауреат Ленінської і Державної премій, двічі Герой Соціалістичної Праці, почесний громадянин Дніпра. На честь якого у Дніпрі на фасадах будівель на вул. Старокозацькій, 68 і Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова (просп. Гагаріна, 26), Палацу спорту “Метеор” (вул. Макарова, 27 А) розташовані меморіальні дошки. Також на його честь названі одна з вулиць Дніпра, з 2000 року Державне підприємство “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод” та з 2006 року – Національний центр аерокосмічної освіти молоді (117 років).

У 1938 році у Дніпропетровську народилась Ірина Спиридонова, вчена-фізикиня, докторка технічних наук, професорка, заслужена діячка науки і техніки України, заслужена наукова співробітниця Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара. Членкиня Академії інженерних наук України та Академії наук Вищої школи України. Лауреатка Державної премії України в галузі науки і техніки. Померла у 2013 році у Дніпрі (85 років).

У 1996 році створено Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім О. М. Макарова, на просп. Гагаріна (27 років).

У 2008 році здано в експлуатацію футбольний стадіон “Дніпро-Арена” на вул. Херсонська, 7. Будівництво першого в Україні стадіону-новобудови до Євро-2012 тривало з квітня 2005 року. Головний архітектор стадіону – Юрій Серьогін. Стадіон є домашньою ареною футбольного клубу “Дніпро-1”, а до 2019 року також був домашнім стадіоном ФК “Дніпро”. Місткість стадіону понад 31 тис. осіб, розміри поля складають 105 на 70 метрів (15 років).

У 2010 році відкрито фонтан “Сцена” на Театральному бульварі (13 років).

У 2010 році на фасаді колишнього Дніпропетровського театру ляльок на вул. Князя Володимира Великого, 7 відкрито меморіальну дошку Семену Духовенку – заслуженому працівнику культури України, художнику, діячу театрального мистецтва, педагогу, головному художнику Дніпропетровського обласного театру ляльок у 1957-2002 роках. З 1997 року обласний театр ляльок об’єднано з Дніпропетровським театром юного глядача у Дніпропетровський академічний обласний український молодіжний театр на вул. Володимира Мономаха (13 років).

У 2018 році відкрито пам’ятник пожежному автомобілю АЦ-40 (130) 63 Б на території 19 державної пожежно-рятувальної частини 8-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області(5 років).

У 2019 році відкрито на території Дніпровського національного університету за сприяння “Асоціації Ноосфера” оновлену частину парку ім. Юрія Гагаріна (Gagarin Park) на просп. Гагаріна (4 роки).

У 2020 році відкрито новий тролейбусний маршрут № 6 від Соборної площі на ж/м Придніпровськ (від житлового масиву Перемога до ж/м Придніпровськ на автономній тязі). На кінцевій зупинці “Самарський райвиконком” вперше застосовано зарядну станцію для тролейбусів з автономним ходом (3 роки).

У 2020 році навпроти Дніпровської міської ради відкрито першу бронзову мініскульптуру “Міст Олександра Поля” проєкту “Відчуй Дніпро” (3 роки).

У 2020 році відбувся перший показ найбільшої у світі масштабної постіндустріальної світло-лазерної артінсталяції Dnipro Light Flowers на покинутих заводських трубах лівого берега міста (3 роки).

Слідкуйте за подіями в наших групах