Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 14 вересня

  • Категорія:
  • Новини

14 вересня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1638 – помер Джон Гарвард, англійський місіонер, на честь якого названо Гарвардський університет (385 років);

– 1769 – народився Александер фон Гумбольдт, німецький вчений-енциклопедист, фізик, метеоролог, географ, ботанік, зоолог, мандрівник, основоположник географії рослин (254 роки);

– 1851 – помер Джеймс Фенімор Купер, американський письменник, один із засновників жанру авантюрного роману, автор роману “Останній з могікан” (172 роки);

– 1937 – народився Ренцо Піано, італійський архітектор, один із творців стилю хай-тек (86 років);

– 1984 – померла Джанет Гейнор, американська акторка, перша володарка премії Американської кіноакадемії за найкращу жіночу роль (39 років);

– 1995 – у Брюсселі відбулась офіційна церемонія прийняття Індивідуальної програми співробітництва між Україною і НАТО (28 років);

2022 – Збройними силами України звільнено майже всю Харківську область (близько 8 500 км кв, 388 населених пунктів) від російської окупації (1 рік).

У 1911 році почалися зйомки першого українського повнометражного ігрового фільму про кошового отамана Івана Сірка й козаків “Запорізька Січ”, екранізованого уродженцем Катеринослава кінооператором і режисером Данилом Сахненко за підтримки “Південноросійського синематографічного акціонерного товариства”. Частина зйомок відбувалася у Соборному районі Катеринослава. Наразі фільм вважається загубленим, але деякі фрагменти фільму збереглися в історичних архівах (112 років).

У 1926 році народився Михайло Чхан (с. Кам’янка), один із найпомітніших поетів Придніпров’я 1960–1970-х років, автор збірок “Не заходить сонце”, “Грані”, новели про “Легенда про народження Сірка”, повісті “Кам’янські балади”. Лауреат літературної премії ім. Д. Яворницького, нагороджений орденом Великої Вітчизняної війни I ступеня та фронтовими медалями. З 1943 року служив в армії, був тяжко поранений. У 50-х роках закінчив Дніпропетровський металургійний інститут (до 2021 року – Національна металургійна академія України, нині – Інститут промислових та бізнес технологій українського Державного університету науки і технологій). Працював інженером-конструктором на Нижньодніпровському трубопрокатному заводі; старшим інженером на кафедрі печей металургійного інституту, на одній зі стін якого на його честь знаходиться паблік-арт проєкту “Слова на стіні” з його цитатою та ілюстрацією (97 років).

У 1940 році помер Іван Езау (Йоганн-Якоб), підприємець, засновник у 1895 році у Катеринославі ливарного і механічного заводу “І. Я. Езау і К°”, інженер-технолог, громадський діяч, гласний Катеринославської міської думи і член управи у 19011905 роках, міський голова Катеринослава у 1905-1909 та 1918 роках. У 1870-1879 роках навчався у Катеринославській класичній гімназії, згодом вступив до Ризького політехнічного інституту, який успішно закінчив у 1884 році й отримав спеціальність інженера-механіка. Працював простим робітником на суднобудівній верфі в Севастополі, а згодом – на нафтопромислах у Баку. У 1887 році став працювати інженером-будівельником на заводі сільськогосподар¬ської техніки “Лепп і Вальман”. У 1890 році разом із дружиною і дітьми переїхали до Катеринослава, де Іван Якович став членом місцевої менонітської громади. Виконуючи обов’язки міського голови, Езау ввів практику міських облігаційних позик і застави міського майна. Вперше в історії міської думи йому вдалося отримати в Парижі кредит у розмірі 5 млн рублів золотом. Завдяки цим грошам у Катеринославі побудували новий водопровід, каналізацію, другу лінію міського трамваю “Вокзал-Брянський завод”, велику кількість мостових, відкрили 2 жіночі гімназії та 2 училища для хлопчиків, придбали обладнання для нового критого ринку та багато іншого. Міський бюджет при Езау зріс у п’ять разів. Після закінчення своїх повноважень міського голови Іван Езау продовжував активно займатися громадською діяльністю й багато працював як інженер. У якості інженера брав участь у розробці низки важливих проєктів: у 1901 році розробив схему міського водогону, у 1912-1913 роках спільно з інженером Л. В. Юргевичем – проєкт шлюзування Дніпровських порогів, у 1914 році разом із інженером Є. П. Непокойчицьким – проєкт схеми проїздів під полотном Мерефо-Херсонської залізниці. У 1918 році емігрував до Німеччини, згодом – до США. На честь Івана Езау названа одна з вулиць Дніпра у Чечелівському районі (83 роки).

У 1996 році помер у Дніпрі Олександр Квітка, дніпровський художник, член Національної спілки художників України. Працював у галузі станкової графіки, у 1966-1996 роках працював на Дніпропетровському виробничо-художньому комбінаті (нині – Дніпропетровський художньо-виробничий комбінат Дніпропетровської обласної організації Національної спілки художників України). Автор ліногравюр “Мікрорайон будується”, “На шинному заводі”, пастелей “Березовий гай”, “Весняний день”, “Квіти Придніпров’я” (27 років).

У 2002 році відкрито пам’ятник видатному діячу краю Олександру Полю на просп. Д. Яворницького. Скульптор – Володимир Небоженко, архітектор – Володимир Положий (21 рік).

У 2002 році відкрито фонтани “Муза” (біля Дніпропетровського академічного театру опери та балету) та “Маленький принц” у парку Лазаря Глоби (21 рік).

У 2008 році відкрито меморіал жертвам Голодомору та політичних репресій на 9-му кілометрі Запорізького шосе, де в 30-х і 50-х роках ХХ ст. ховали жертв політичних репресій (15 років).

У 2008 році відбулася урочиста церемонія відкриття футбольного стадіону “Дніпро-Арена”. У церемонії взяв участь 3-й Президент України Віктор Ющенко. Будівництво першого в Україні стадіону-новобудови до Євро-2012 тривало з квітня 2005 року. Головний архітектор стадіону – Юрій Серьогін. Стадіон є домашньою ареною футбольного клубу “Дніпро-1”, а до 2019 року також був домашнім стадіоном ФК “Дніпро”. Місткість стадіону понад 31 тис осіб, розміри поля складають 105 на 70 метрів (15 років).

У 2013 році відкрито унікальний штучний водоспад “Поріг Ревучий” на Монастирському острові (10 років).

У 2019 році відкрито бібліотеку української діаспори імені сенатора Джона МакКейна (4 роки).

У 2020 році у Севастопольському парку під час розкопки фундаменту Лазарівської церкви експедицією археологів знайдено 6 могильних поховань та 15 склепів, зокрема поховання першого почесного громадянина міста, підприємця й мецената Олександра Поля (3 роки).

У 2021 році на фасаді будівлі Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова відкрито меморіальну дошку Олександру Макарову (2 роки).

14 вересня у світі відзначають Воздвиження Хреста Господнього (за григоріанським календарем).

В Україні сьогодні День танкових військ (з 2023 року).

В Нью-Йорку відбудеться презентація Глобального звіту ООН про сталий розвиток GSDR-2023.

У Києві 14 та 15 вересня проходитиме ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ на 14 вересня

За народними повір’ями:

– якщо у цей день ясно, то осінь буде погожою і теплою;

– якщо вітер дме з півдня, то зима буде тепла;

– гуси відлітають – до ранньої зими;

– якщо у цей день багато павутини, то осінь буде довга та ясна.

Сьогодні не можна сваритися, лихословити, обговорювати й засуджувати людей, займатися важкими фізичними справами, планувати переїзд.

ПОГОДА У ДНІПРІ на 14 вересня

Температура повітря у Дніпрі зараз +13°.   

За прогнозами синоптиків сьогодні буде сонячно, без опадів.

Температура повітря протягом дня від +26° до +15°.

Схід сонця сьогодні відбудеться о 6:15, а захід сонця очікується о 18:56.   

Тривалість дня – 12 год. 41 хв.

Слідкуйте за подіями в наших групах