Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 15 серпня

  • Категорія:
  • Новини

15 серпня у світі відзначають Успіння Пресвятої Богородиці (Перша Пречиста) за григоріанським календарем.

В Україні сьогодні День археолога.

У Бельгії, Німеччині, Італії та Естонії стартує чемпіонат Європи з волейболу серед жіночих команд. Змагання триватимуть до 3 вересня.

У Будапешті відбудеться фінал музичного фестивалю Європи “Sziget”.

У Вінниці, в обласній філармонії, у рамках проєкту “Територія музики спротиву” концерт “Stand With Ukraine”.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні події:

– урочисте відкриття Відкритого фестивалю української драматургії “ДНІПРО.ТЕАТР. UA 2023” у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка;

– вистава “ЛЮЧЕ. Акторські читання п’єси Лаури Черняускайте” у Дніпровському академічному театрі драми і комедії.

Цікаве про Дніпро:

У 1935 році народився Анатолій Стежар, полковник запасу, багаторічний директор Дніпропетровського історичного музею імені Д.І. Яворницького. Помер у 2013 році у Дніпрі (88 років).

У 1947 році народився Михайло Дяченко (с. Михайлівка Дніпропетровської області), поет. У 1965–1968 роках навчався на історико-філологічному факультеті Дніпропетровського державного університету (нині Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. І. Яворницького). Працював у колгоспі у рідному селі. З 1999 року член Національної спілки письменників України. Автор поетичних збірок “Іще зозулі слово не погасло…”, “Свято Білої Лілеї”, книги “Фієста серця”. Лауреат обласної літературної премії ім. Миколи Шутя (76 років).

У 1963 році відкрито кінотеатр “Супутник” на вул. Титова, 18, який був побудований на “спецзамовлення” Південного машинобудівного заводу. Автори проєкту – архітектори І.Д. Михайленко, Є.І. Соболь. Унікальним елементом будівлі є величезне панно, яке відображає тематичні горизонти та мистецькі уподобання “хрущовської” епохи. У 2004 році будівлю реконструювали і кінотеатр увійшов до мережі “Кіносистема”, але з березня 2009 року не працює. У 2000-х тут розташувався вокально-хореографічний ансамбль “Юність Дніпра” (з 2021 року – філія КЗК “АРТТЕРИТОРІЯ”). Наразі будівля кінотеатру “Супутник” використовується як концертний зал (60 років).

У 2019 році на 11 та 15 маршрути вийшли по 3 трамваї, які закупили у Лейпцигу – перша партія з 20 вагонів із подальшою модернізацією (4 роки).

Слідкуйте за подіями в наших групах