Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 15 вересня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні відзначаємо:

– День повітроплавання України;

– Міжнародний день демократії;

– Єврейський Новий рік – Рош га-Шана ( святкують кілька днів у кінці вересня напочатку жовтня, у молодик осіннього місяця; 15-17 вересня).

Про важливі та цікаві події у світі 15 вересня:

– Нью-Йорк (США) старт Глобального тижня #Act4SDGs щодо досягнення Цілей сталого розвитку (триватиме до 25 вересня);

– Варшава (Польща),  Київ (Україна) фінал Кам’янець-Подільського міжнародного кінофестивалю короткого метру “Бруківка”.

Про культурні події в Україні:

– церемонія нагородження переможців Конкурсу дитячих журналістських матеріалів імені Івана Корсака, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (Луцьк);

– концерт Симфонічного оркестру Національної філармонії України “Симфонічний вимір” за підтримки БФ “VERE MUSIC FUND”, Національна філармонія України (Київ);   

– відкриття 85-го концертного сезону “GRAND CONCERT”, Запорізька обласна філармонія (Запоріжжя).

Сьогодні у Дніпрі:

– у виставковій залі Дніпропетровської організації спілки Художників України закриття Всеукраїнської виставки “Чарівні барви Дніпра”;

– у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана  симфонічний концерт “Відкриття сезону”.

Цікаве про Дніпро:

У 1866 році відкрито Катеринославське губернське земство, яке було на той час найпотужнішим в Україні. На початок ХХ ст. серед 34 земств Російської імперії катеринославське земське самоврядування займало перше місце за витратами на охорону здоров’я, ветеринарію, третє місце – у сприянні економічного добробуту населення (157 років).

У 1870 році у Катеринославі (нині – Дніпро) народився Лев Штейнберг, український, радянський диригент та композитор, який інструментував оперу “Тарас Бульба” Миколи Лисенка та вперше в Україні поставив її на сцені Харківського театру опери та балету у 1924 році (153 роки).

У 1907 році помер Іван Карпенко-Карий, драматург, один із корифеїв українського театру, автор п’єс “Сто тисяч”, “Хазяїн”. На його честь названа одна з вулиць Дніпра (116 років).

У 1916 році відкрито при Вищому гірничому училищі (на просп. Д. Яворницького) Вищі жіночі курси “Катеринославські приватні курси М.С.Копилова та О.В.Тихонової” із фізико-математичним і медичним відділенням, які стали базою для створення Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара на просп. Гагаріна і Дніпровського державного медичного університету на вул. Володимира Вернадського (107 років).

У 1930 році народився Семен Духовенко (с. Троїцьке Дніпропетровської обл.), дніпропетровський скульптор, художник-сценограф, педагог; член Спілки художників України, заслужений працівник культури УРСР, у 1957-2002 роках головний художник Дніпропетровського обласного театру ляльок. На його честь на фасаді будівлі на вул. Князя Володимира Великого, 7 відкрито меморіальну дошку. Помер у 2005 році у Дніпрі (93 роки).

У 2007 році відкрито фонтан “Сфера” на Набережній (16 років).

У 2008 році помер Володимир Жуган, художник-живописець, пейзажист, один із засновників індустріального пейзажу, заслужений художник України, з 1964 року член Національної спілки художників України. У 1950 році закінчив Дніпропетровське художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Працював у Дніпродзержинську (нині – Кам’янському), де і помер у 2008 році. Серед його картин – “Село над Дніпром”, “Кавун”, “Околиця міста”, “На будівництві Дніпродзержинської ГЕС” (15 років).

У 2011 році відкрито меморіальну дошку першому катеринославському кінооператору та режисеру Данилу Сахненку на фасаді будівлі на вул. Столярова (12 років).

Слідкуйте за подіями в наших групах