Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 2 січня

  • Категорія:
  • Новини

2 січня День наукової фантастики. Попри те, що свято не офіційне його відзначають по різних куточках нашої планети.Дата вибрана не навмання, бо саме у цей день у 1920 році народився всесвітньо відомий автор науково-фантастичної літератури Айзек Азімов. Під його авторством вийшли десятки творів, написаних у цьому жанрі.

Сьогодні американському письменнику, біохіміку Айзеку Азімову виповнилося б 103 роки.

Цього дня, 2 січня у 1938 році помер український композитор, диригент Михайло Коссак (85 років тому).

Сьогодні святкує 60-ти річчя український прозаїк Олександр Казимирович Вільчинський. Автор новел, оповідань, повістей, романів, есе та п’єс. У доробку митця десятки творів. Торік він написав відоме есе «Каміння Неборака».

ПОДІЇ ТА ЗАХОДИ

СВІТ

Сьогодні у Грінхемі (Великобританія) відбудеться фінал великого різдвяного карнавалу на іподромі Ньюбері.

А у Колумбії 2 січня відкривається щорічний карнавал найбільшого і найважливішого фестивалю Blacks and Whites Carnival. Він триватиме до 7 січня. Щороку фестиваль приваблює велику кількість колумбійців та іноземних туристів.

УКРАЇНА

В Україні 2 січня відкриваються традиційні святкові концерти Christmas Stories Львові. У Львівському театрі опери та балету протягом двох днів лунатимуть найвідоміші різдвяні хіти останніх 100 років та несподівані аранжування відомих українських колядок. На гостей свята чекає червона доріжка, феєричне світлове шоу та інші яскраві подарунки. Частину коштів від концерту буде перераховано на потреби українських воїнів.

У столиці сьогодні відбудеться благодійний концерт просто неба групи ТІК. Киян та гостей міста найдрайвовіший гурт країни потішить своїми найпопулярнішими композиціями. Звучання українських традиційних раритетів та новинок – перший яскравий івент у Новому 2023 році від українських виконавців. Усі зібрані кошти від проданих квитків будуть передані на потреби ЗСУ

ДНІПРО

У Дніпрі 2 січня розпочинається серія показів новорічного казкового шоу «Красуня та Чудовисько» у Дніпровському академічному театру драми та комедії. Наш Драміком запрошує відсвяткувати Різдвяні та Новорічні свята всією родиною. На глядачів чекає справжня магія, спецефекти, яскраві костюми, сучасна музика та хореографія. Початок вистав о 16:00.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 29 ГРУДНЯ

За народними повір’ями погода 2 січня вказує чого чекати від природи у серпні: якщо на вулиці сльота і хуртовина – місяць буде холодним і дощовим, а якщо мороз і ясно – то спекотним і сонячним. Якщо є іній на деревах, то погода найближчими днями буде ясною.

Якщо цього дня хмари йдуть проти вітру – піде сніг. Зоряне небо віщує багатий урожай впродовж усього року.

За народними прикметами 2 січня не варто нічого позичати у сусідів.

Слідкуйте за подіями в наших групах