Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 20 серпня

  • Категорія:
  • Новини

20 серпня у різні роки у світі відбулися такі події:

1627 – вийшов перший словник української мови “Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє” Памви Беринди (396 років);

1741 – відкрито дослідником Вітусом Берингом півострів Аляску (282 роки);

1823 – помер Фрідріх Арнольд Брокгауз, німецький видавець, засновник видавничої фірми “Брокгауз” (200 років);

1925 – засновано Канівський музей-заповідник “Могила Т. Г. Шевченка”, нині – Шевченківський національний заповідник у м. Каневі (98 років);

1980 – помер Джо Дассен Joe Dassin, французький співак і музикант із єврейським корінням українсько-американського походження, виконавець відомої пісні “Et si tu n’existais pas” (Якщо б не було тебе) (43 роки). 

У 1789 році народився Андрій Фабр, видатний державний та громадський діяч Півдня України, у 1847-1857 роках цивільний губернатор Катеринославської губернії. На його честь названа одна з вулиць Дніпра, а на фасадi будинку по просп. Д. Яворницького розташована меморіальна дошка (234 роки). 

У 1851 році у маєтку Іванівка Катеринославського повіту (нині – Дніпро) народився Ераст Бродський, катеринославський поміщик, прогресивний сільський господар, громадський діяч, маршалок дворянства Верхньодніпровського повіту, у 1880-1908 роках гласний Катеринославського губернського та Верхньодніпровського повітового земств, меценат-опікун Катеринославської класичної гімназії. На його честь названа станція Ерастівка Придніпровської залізниці між станцією Вільногірськ і зупинним пунктом Платформа 88 км. Також на його честь у смт. Вишневе названо Верхньодніпровське сільськогосподарське училище, нині – Ерастівський коледж ім. Е.К. Бродського, який є структурним підрозділом Дніпропетровського державного аграрного університету (172 роки). 

У 1918 році засновано на базі Вищих жіночих курсів Катеринославський Державний університет, нині – Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара. Затверджено Статут Катеринославського університету, нині – Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара (105 років Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара). 

У 1993 році відкрито перший міський мультиплекс і багатозальний кінотеатр “Січ”. З 2022 року планують реконструювати у новий багатофункціональний торгово-розважальний комплекс (30 років). 

У 2020 році до Дніпра прибули 8 трамваїв із Лейпцига для використання на маршруті №12 – перша партія з 20 придбаних на умовах фінансового лізингу. Вагони моделі “Татра-Т4” випуску 1980 років з високим рівнем підлоги довжиною 13,5 метра. Міськрада виділила 20 млн грн – це 30% вартості вагонів і вартість переобладнання 6 вагонів на вітчизняну колію. Вся закупівля становить близько 60 млн грн або понад 2 млн грн за один вагон (3 роки). 

20 серпня у світі відзначають:

– Міжнародний день медичного транспорту;

– Відновлення незалежності Естонії (Відновлення Естонської Республіки). 

Сьогодні Закарпаття відвідає з офіційним візитом Президентка Угорщини Каталін Новак. 

В Одесі відбудеться музичний фестиваль “Шампанські очі. Кузьма 55” за участю зіркових гостей та Естрадно-симфонічного оркестру. 

У Києві пройде фінал циклу концертів Kyiv Mozart Orchestra “Fairmont Classic – Max Richter & Vivaldi”. 

У Дніпрі сьогодні відбудуться такі культурні події:

– родинні заходи “Дніпро. Разом. Літо 2023” за підтримки міської влади;

– вистава Донецького академічного обласного драматичного театру “HAROSHIRU” у рамках закриття Відкритого фестивалю української драматургії “ДНІПРО.ТЕАТР. UA 2023” у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка;

– мистецький захід “МУЗА НЕЗЛАМНОГО СЕРЦЯ” з нагоди Дня незалежності України у Дніпровському будинку мистецтв;

– концерт “Кіно-хіти. Music from the films” у Центрі “МЕНОРА”. 

За народними повір’ями:

– якщо у цей день лелеки збираються відлітати, то буде холодна осінь;

– ранковий туман після сходу сонця розсіюється досить швидко – до гарної погоди;

– лелека, який стоїть на одному місці – до багатого врожаю.

Сьогодні не можна вночі на вулиці гуляти, планувати майбутнє, лякати лелек.

Температура повітря у Дніпрі зараз +21°.   

За прогнозами синоптиків сьогодні буде сонячно, без опадів.

Температура повітря протягом дня від +33° до +20°.

Схід сонця сьогодні відбувся о 5:40, а захід сонця очікується о 19:46.   

Тривалість дня – 14 год. 06 хв.

Слідкуйте за подіями в наших групах