Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 3 вересня

  • Категорія:
  • Новини

1609 – мореплавцем Генрі Гудзоном відкрито гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк (414 років).

1856 – народився Луїс Салліван, архітектор, творець перших хмарочосів (167 років).

1875 – народився Фердинанд Порше, австрійський автоконструктор, творець Volkswagen Beetle, німецького танку “Тигр”, серії спортивних авто Porsche (148 років).

1892 – народився Микола Ковалевський, український політичний і державний діяч, публіцист, міністр земельних справ УНР (131 рік).

1914 – винайдено американкою Мері Фелпс Джекобс бюстгальтер (109 років).

1928 – народився Дональд Фішер, американський підприємець і філантроп, засновник світової мережі магазинів одягу Gap (95 років).

1950 – в Італії завершився перший чемпіонат світу “Формула-1” перегонами на трасі в Монці (73 роки).

2005 – Збірна України з футболу вперше у своїй історії здобула право виступити на Кубку Світу (18 років).

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО

 У 1914 році народився Федір Залата, дніпровський письменник – прозаїк, член Спілки письменників України. У 1968-1979 роках очолював Дніпропетровську обласну письменницьку організацію. Автор романів “Ствол”, “На півдні”, “На перевалі”. Лауреат всеукраїнського конкурсу, нагороджений орденом Червоного Прапора II ступеня, медаллю “За взяття Будапешта”, “За взяття Кенінсберга”, “За бойові заслуги”. Помер у 1993 році у Дніпропетровську (109 років).

У 1943 році народився Євген Безус (с. Троїцьке Дніпропетровської області), поет, прозаїк, гуморист, член Національної спілки письменників України, депутат Верхньодніпровської районної ради трьох скликань, заступник голови Верхньодніпровського районного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка. У 1960-1962 роках працював токарем на заводі в місті і навчався на вечірньому відділенні Дніпропетровського інституту залізничного транспорту (нині – Український державний університет науки і технологій), служив в армії. Потім навчався у Дніпропетровському державному університеті (нині – Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара), який закінчив у 1970 році і отримав спеціальність інженера-радіофізика. Працював на заводах Дніпропетровська (нині – Дніпра), Жовтих Вод, Верхньодніпровська. Мешкає у Верхньодніпровську. Нагороджений медаллю “За трудову доблесть”, Грамотою Верховної Ради України та обласною відзнакою – ювілейною медаллю “25 років незалежності України”.  Автор книг “Про дідуся-паровоза і хлопчика Микитку”, “Поетичні вишиванки Євгена Безуса”, “Крізь дерезу до слави” тощо. Лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Олександри Кравченко (Девіль), патріотичного конкурсу Дніпропетровщини за номінацією “Проза” (80 років).

Сьогодні в Україні День підприємця (відзначається щорічно у першу неділю вересня).

Сьогодні у світі:

– у Бельгії, Німеччині, Італії, Естонії фінал чемпіонату Європи з волейболу серед жіночих команд;

– у Баку (Азербайджан) фінал чемпіонату світу з кульової та стендової стрільби.

Про цікаві культурні заходи у містах України:

– в Одеському національному академічному театрі опери та балету авторський проєкт Одеської опери – балет “Дюймовочка”;

– у Львові забіг “День 557: Львівський півмарафон Незламності”;

– у Львові, Митрополичі сади концерт на підтримку ЗСУ “Світові хіти у виконанні оркестру” за ініціативою BIGSHOW Agency, фондів “Художня варта” і “Фонд Духовного Відродження”.

Сьогодні у Дніпрі:

прем’єра інтерактивної вистави – дитячого комедійного детективу з електричним шоу “ВЕНЗДЕЙ-Продовження” у Дніпровському академічному театрі драми і комедії;

– створення анімаційних фільмів для дітей “Переміщена анімація” у Центрі сучасної культури у Дніпрі Dnipro Center for Contemporary Culture;

– концерт “Джаз на даху Менори” у Центрі “МЕНОРА”.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

 ·       Якщо в цей день стоїть гарна погода, то протягом наступних чотирьох тижнів буде теж тепло і сонячно, без дощів.

·       Якщо у цей день дує північний вітер, то похолодає, південний – потеплішає, західний – до сонячної погоди, східний – до дощу.

За народними повір’ями сьогодні не можна смітити грошима і робити необдумані покупки, ходити в гості.

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

 Зараз у Дніпрі температура повітря +16°.

Синоптики на сьогодні прогнозують  сонячну погоду, без опадів.

Температура повітря протягом дня становитиме від +29° до +16°.

Схід сонця сьогодні очікується о 05:59, захід – о 19:18.

Тривалість дня – 13 год. 19 хв.

Всім тихого ранку. Будьте пильні. У разі повітряної тривоги дотримуйтесь правил безпеки.

Слідкуйте за подіями в наших групах