Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 4 вересня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні відзначаємо:

– Всесвітній день сексуального здоров’я;

– Міжнародний день тхеквондо;

– День митного брокера (Україна, неофіційно).

Сьогодні у світі:

– у Найробі (Кенія) розпочинає роботу Африканський кліматичний саміт ООН, триватиме до 6 вересня;

– у Неваді (США) у пустелі Блек Рок закривається Мистецький фестиваль Burning Man.

Про культурні заходи у містах України:

– у Полтаві відбудеться концерт Петра Чорного з програмою “На долонях степу”.

1837 – Семюеллем Морзе розроблено електромеханічний телеграфний апарат для передавання й приймання повідомлень знаками (азбука Морзе) (186 років).

1885 – у Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування (138 років).

1888 – Джорджем Істменом запатентовано фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась у рулон (135 років).

1888 – Джорджем Істменом зареєстровано торгову марку “Кодак” (135 років).

1908 – народився Едвард Дмитрик, американський кінорежисер українського походження, який входить до списку десяти найкращих кінорежисерів за всю історію американського кіно, автор фільмів “Молоді леви”, “Шалако” (115 років).

1921 – помер Вільгельм Котарбінський, видатний український художник, який працював над розписами Володимирського собору у Києві (102 роки).

1990 – народилася Ольга Харлан, українська фехтувальниця, олімпійська чемпіонка 2008 року та срібна призерка Олімпійських ігор 2016 року в командній першості, шестиразова чемпіонка світу в індивідуальній першості та в командній першості, восьмиразова чемпіонка Європи, заслужений майстер спорту з фехтування. У 2016 році ім’я Ольги Харлан було вписано у міжнародний Зал слави Міжнародної федерації фехтування FIE (33 роки).

1991 – у Києві над будинком Верховної Ради вперше піднято жовто-блакитний прапор (32 роки).

У 1809 році народився Юліуш Словацький, польський поет і драматург, один із трьох національних поетів-пророків польської літератури. На його честь названа одна з вулиць Дніпра (214 років).

У 1866 році засновано Свято-Тихвінський жіночий монастир. Наразі монастирський комплекс це пам’ятка історії та традиційної культури, центр релігійного життя Дніпра (157 років).

У 1977 році народився Сергій Перхун, український футболіст, вихованець дніпровської школи “Дніпро-75”, воротар. У 1993-1998 роках гравець головної команди “Дніпра”, 1995 – ФК Новомосковська “Металург”, 1999-2000 – молдовського ФК “Шериф”, російського “ЦСКА М”. Він був наймолодшим гравцем “Дніпра”, що брав участь у матчах вищого дивізіону, а також наймолодшим воротарем в історії вищої (Прем’єр-) ліги української першості. Трагічно загинув внаслідок спортивної травми, отриманої під час матчу російських команд ЦСКА та “Анжи” у Махачкалі у 2001 році. У Дніпрі на його честь розташований пам’ятник біля Придніпровської державної академії фізичної культури i спорту (46 років).

У 1985 році помер Василь Стус, український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, політв’язень СРСР, дисидент, член Української Гельсінської групи, борець за незалежність України у XX столітті, Герой України, на честь якого названа одна з вулиць Дніпра. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, автор збірок поезій “Дорога болю”, “Палімпсести” (38 років).

Слідкуйте за подіями в наших групах