Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 5 квітня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні виповнюється 141 рік від дня народження В’ячеслава Липинського, теоретика українського монархізму XX століття, на честь якого у Дніпрі названа одна з вулиць(1882);

101 рік тому у нашому місті було засновано швейну фабрику, згодом Дніпропетровське швейне об’єднання імені Володарського, яке розташовувалось на розі вулиць Барикадна та Шолом-Алейхема. З 1990 року – фірма “Мрія” (нині ТОВ “Файна мода України”) (1922).

Про знакові події в Україні та світі 5 квітня:
День першої української Конституції. 5 квітня 1710 року на зборах козацького містечка Тягина (нині Бендери) на березі річки Дністер була прийнята перша Конституція Пилипа Орлика, і тим започаткований процес творення Конституції в Україні.

• Президент України Володимир Зеленський сьогодні буде з візитом у Варшаві (Польща);
• У Відні відбудеться засідання Космічного простору Організації Об’єднаних Націй у рамках конференції “IAA Planetary Defense Conference”(Австрія);
• У Лісабоні пройде 47-й черговий Конгрес Союзу європейських футбольних асоціацій УЄФА (Португалії);
• У Кіото, Токіо, Осака, Саппоро завершується Фестиваль цвітіння вишні в Японії Ханамі Japan Cherry Blossom.

Про важливі та цікаві події в Україні 5 квітня:
У Києві сьогодні пройде 12-й Logistics Innovation Forum з транспортної та складської логістики;
Також у столиці сьогодні відбудеться засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (онлайн);
В Одесі завершується благодійний Всеукраїнський тур гурту Grandma’s Smuzi;
У Києві фінал фестивалю “Тиждень австрійського кіно;
У міських кінотеатрах Дніпра сьогодні прем’єрний показ довгоочікуваної анімації “Брати Супер Маріо в кіно”;
Концерт “Сергій Жадан. Вірші” у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана.

У світі сьогодні відзначають:

  • День совісті (моральності).
  • Сьогодні розпочинається Песах. Це центральне юдейське свято на згадку про Вихід євреїв з Єгипту. Слово «Песах» походить від «пасах», що означає «минув, пройшов повз».

Щороку дата Песаха різна, визначається за місячним календарем. Починається святкування на 14-й день весняного місяця Нісан. В Ізраїлі святкування Песаха триває тиждень, а поза країною – 8 днів.

У 2023 році свято випадає на 6 квітня, але з огляду на те, що доба в єврейському календарі починається з вечора попереднього дня, то Песах починається з вечора 5 квітня. Закінчується Песах 12 квітня в Ізраїлі та 13 квітня – поза країною.

Слідкуйте за подіями в наших групах