Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 6 вересня

  • Категорія:
  • Новини

6 вересня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1766 – народився Джон Дальтон, британський хімік і фізик, дослідник кольорової сліпоти (257 років);

– 1852 – у Манчестері відкрита перша безкоштовна бібліотека Великої Британії (171 рік);

– 1863 – народився Дмитро Граве, вчений, математик, педагог, академік (160 років);

– 1908 – народився Л’юїс Ессен, британський фізик, творець кварцових і атомних годинників (115 років);

– 1952 – у Женеві підписана Всесвітня конвенція про авторське право (71 рік);

– 1978 – помер Адольф Дасслер, бізнесмен, розробник різних видів спортивного взуття та спорядження, засновник компанії із виробництва спортивної продукції “Adidas” (45 років);

2007 – помер Лучано Паваротті, італійський оперний співак, один з найвідоміших і найулюбленіших оперних співаків усіх часів та тенорів XX століття, мав титул «Короля вехнього до». Здійснив численні записи цілих опер і індивідуальних арій. Широко відомий своїми телевізійними концертами та гуманітарною діяльністю, гроші від якої перераховував на користь біженців та Червоного хреста. Серед відомих пісень у його виконанні – “O sole mio”, арії з опер “Травіата” і “Ріголетто”, “Сaruso”, “Nessun Dorma”. Двічі Паваротті потрапляв до Книги рекордів Гіннесса – за найбільшу кількість викликів на “біс” (165 разів) і за самий продаваний класичний альбом “Концерт трьох тенорів (16 років).

У 1940 році утворено Ленінський міський район (з 2015 року – Новокодацький) – західний адміністративний район міста, який включає мікрорайони: Шляхівка, Західний, Нові Кодаки, Червоний Камінь, Покровський, Парус, Діївка, Сухачівка, Таромське і Ясне (83 роки).

У 1941 році у м. Дніпропетровську народився Анатолій Мальцев, дніпровський художник-графік, живописець, член Спілки художників СРСР з 1975 року. Працює у галузі станкової графіки. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Серед його робіт – графічні серії “Пам’ятки старовини”, “Будівництво каналу Дніпро–Донбас”, плакат “Моя міліція мене береже”, акварель “Сталевари” (82 роки).

У 2001 році затверджено герб міста, на якому зображено щит з полем синього кольору, 3 семипроменеві срібні зірки, які символізують високі устремління і бризки металу як уособлення металургії, ракетної галузі, перехрещені срібні шабля та стріла, а зверху розташоване зображення башти, що підкреслює наслідування традиціям козацтва, міський статус і стратегічне значення форпосту (22 роки).

6 вересня у світі відзначають День читання книг (США).

В Україні в цей день з 2021 року почали відзначати День адміністратора центру надання адміністративних послуг.

У Бухаресті 6 та 7 вересня проходитиме Саміт Ініціативи трьох морів Three Seas Initiative (Балтійського, Чорного та Адріатичного) та бізнес-форум 3SI “3 Seas Initiative”.

У Києві відбудеться ІІІ Саміт перших леді та джентльменів Summit of First Ladies and Gentlemen – міжнародна ініціатива першої леді України Олени Зеленської.

У Одеському національному академічному театрі опери та балету покажуть виставу “СЮЇТА A LA DANSE: Від класики до сучасності”.

У Дніпрі відбудеться концерт на даху Менори “Pianoбой”.

За народними повір’ями:

– якщо у цей день йде дощ, то буде гарний врожай наступного року і суха осінь;

– синиця кричить – до дощової і холодної осені;

– чорні хмари сонце закрили до похолодання.

Сьогодні не можна ходити у ліс, дивитися на сонце, що сходить, возитися з тістом, купатися та рибалити.

Температура повітря у Дніпрі зараз +18°.   

За прогнозами синоптиків сьогодні буде сонячно, без опадів.

Температура повітря протягом дня від +28° до +16°.

Схід сонця сьогодні відбудеться о 6:03, а захід сонця очікується о 19:12.   

Тривалість дня – 13 год. 09 хв.

За матеріалами ДніпроTV.

Слідкуйте за подіями в наших групах