Що відбулось та відбудеться у Дніпрі та світі 8 вересня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні відзначаємо:

· Міжнародний день грамотності;

· Міжнародний день солідарності журналістів ;

· Різдво Пресвятої Богородиці за григоріанським календарем (Друга Пречиста).

Про цікаві культурні та спортивні події 8 вересня:

  • у Києві відкривається KyivBookFest, триватиме до 10 вересня;
  • у Харкові в Ігровому лаунж-барі “РОТ” пройде футбольний симулятор-вересневий кубок з FIFA23 на Playstation 5;
  • також у Харкові в академічному драматичному театрі прем’єра вистави “Intermezzo”;
  • у Львові у Митрополичих садах благодійний концерт “Джазовий STING в саду” за підтримки BIGSHOW Agency, БФ “Мистецька варта” та “Фундація Духовного Відродження”.

Сьогодні у Дніпрі:

  • фестиваль “Міський пікнік. Октоберфест” у комплексі Best River Resort BARTOLOMEO;
  • вистава “КРАЙ” у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка;
  • музичне шоу RAMMSTEIN tribute show by “Last Wander” у МАХНО ПАБ.

1504 – у Флоренції на площі Сіньйорії встановили 5-метрову статую “Давид” роботи Мікеланджело Буонарроті (519 років).

1791 – у Луврі вперше виставлено на публічний огляд картини (232 роки).

1895 – помер Адам Опель, засновник компанії Adam Opel GmbH (128 років).

1914 – помер Петро Нестеров, пілот-новатор, перший виконавець «петлі Нестерова», член Київського товариства повітроплавання (109 років).

1921 – помер Ян Янський, чеський серолог, невролог і психіатр, який першим у світі запропонував класифікацію крові по чотирьом групам (102 роки).

1931 – народився Олександр Івахненко, український художник, автор ілюстрацій до кіноповісті О. Довженка “Зачарована Десна” і до творів Т. Шевченка “Садок вишневий коло хати” (92 роки; помер у 2014).

1952 – вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Гемінґвея “Старий і море” (71 рік).

1953 – народилася Лідія Забіляста, оперна співачка, народна артистка України (70 років).

2022 – померла Єлизавета II, королева Великої Британії 1953-2022 років (1 рік).

У 1911 році народився Семен Шейнін (псевдонім – Широков), письменник, журналіст, літературний критик. Працював слюсарем в трамвайному депо Дніпра. Воював під час Другої світової війни. Після війни закінчив заочне відділення Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара), працював в обласних газетах “Більшовицька зміна” (“Прапор юності”), “Зоря”, у видавництві “Промінь”. 1971 року чен Дніпропетровської обласної організації Спілки письменників України (112 років).

У 1926 році народилася Ірина Прокопенко, українська письменниця-прозаїк. У 1960 році оселилася у Дніпрі. Працювала в середній школі, дитячій бібліотеці, була директором Дніпропетровського клубу письменників, кореспондентом на телебаченні. 26 років керувала секцією літератури для дітей та юнацтва при Дніпропетровській письменницькій організації Спілки письменників України. З 1992 року членкиня Національної спілки письменників України. Нагороджена Почесною відзнакою Міністра культури і мистецтв України “За досягнення і розвиток культури і мистецтв”, лауреатка обласної премії ім. В. Підмогильного. Авторка дитячих книг “Хто розбудив ліс”, “Що шепотіли берізки”, “Фарби старого художника”. Померла у 2013 році (97 років).

У 2009 році відкрито на будівлі по вул. Воскресенська, 4- А, меморіальну дошку Леоніду Арісту, заслуженому винахіднику України, патентному повіреному, авторові 260 винаходів, 22 книг, 450 брошур і статей. Його науково-практичні винаходи, розробки та інновації впроваджено на великих металургійних комбінатах “Запоріжсталь”, “Криворіжсталь”, Дніпропетровському металургійному заводі ім. Г. Петровського (нині – Дніпровський металургійний завод) і багатьох інших металургійних підприємствах країни. За заслуги у винахідницькій діяльності Леоніду Арісту у 1985 році присвоєно почесне звання “Заслужений винахідник УРСР”, а у 1988 році став лауреатом премії ім. В. К. Семинського (14 років).

У 2012 році відкрито фонтан на честь 80-річчя Дніпропетровської області на площі Козацькій (11 років).

У 2018 році відкрито тролейбусний маршрут № 21 “Соборна площа – ж/м Сокол-2” (5 років).

У 2018 році на площі Героїв Майдану відбувся Всеукраїнський фестиваль духових оркестрів та “Битва хорів” (5 років).

У 2021 році відкрито на будівлі лікарні № 4 (вул. Ближня, 31) меморіальну дошку Костянтину Чебанову, заслуженому лікарю України та Генеральному директору клінічної лікарні № 4 міста Дніпро (2 роки).

Слідкуйте за подіями в наших групах