Що відбулось та відбудеться в Україні та світі 27 січня

  • Категорія:
  • Новини

Сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Ця пам’ятна дата щорічно нагадує про події 27 січня 1945 року. Тоді солдати 1-го Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За різними оцінками в цій катівні загинуло від 1,5 до 2,2 млн. людей. 27 січня Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту, аби наступні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію і запобігли у майбутньому подібним актам геноциду.

Про знакові події 27 січня та людей, які внесли вагомий внесок в історію.

У цей день:

  • 1732 – помер італійський музичний майстер, винахідник фортепіано Бартоломео Крістофорі (291 рік);
  • 1756 – народився австрійський композитор Вольфганг Амадей Моцарт (267 років);
  • 1790 – народився український поет, байкар, ректор Харківського університету 1841-1849 років Петро Гулак-Артемовський (233 роки);
  • 1832 – народився англійський математик і письменник, автор повістей «Аліса в Задзеркаллі» Льюїс Керрол (191 рік);
  • 1839 – народився український етнограф і фольклорист, автор слів Державного Гімну України Павло Чубинський (184 роки);
  • 1860 – вперше опубліковано повне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка (163 роки)
  • 1983 – завершено будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю між островами Хонсю і Хоккайдо в Японії (40 років);
  • 1901 – помер відомий італійський композитор Джузеппе Верді (122 роки).

ПОДІЇ ТА ЗАХОДИ

Сьогодні у Швейцарії, Женеві та Цюріху пройдуть урочисті заходи ООН присвячені Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

У Швеції сьогодні відкривається 46-ий Ґетеборзький кінофестиваль. Цей фестиваль є найбільшим в Скандинавії. Тут щорічно протягом десяти днів показують біля півтисячі фільмів понад шістдесят країн. Цьогоріч на кінофестивалі у Швеції дебютуватиме український режисер Філіп Сотниченко зі стрічкою “Ля Палісіада”. Події у фільмі розгортаються у 1996-му році, за кілька місяців до скасування смертної кари, що дісталася Україні в спадок від СРСР. До цього за кількістю смертних вироків Україна мала один із найвищих показників у світі.

Сьогодні, 27 січня в Україні пройде Національна онлайн акція та Меморіальна церемонія пам’яті жертв Голокосту “Шість мільйонів сердець”. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, стали 6 мільйонів людей, з них 1,5 млн. діти.

У Києві 27 січня Національна опера запрошує на балет “Лісова пісня”. Українського композитора-класика, піаніста, диригента Михайла Скорульського свого часу полонив сюжет прекрасної поетичної драми-феєрії Лесі Українки і сьогодні можна буде насолодитися його творчістю, балетом з однойменною назвою.

Також сьогодні у столиці стартує ІІ Всеукраїнського конкурсу мистецтв “РІЗДВЯНА УКРАЇНА”. Він триватиме до 29 січня.

Дніпровський планетарій з нагоди Дня народження Planetarium Noosphere Dnipro запрошує на святкову програму “ШЛЯХ ДО ЗІРОК”. Привітати сучасний, інноваційний науково-просвітницький центр астрономії, науки й техніки можна буде протягом трьох днів. Ви долучитесь не тільки до святкових заходів, а й побачите апгрейд Зоряної зали, декілька оновлень експозони та усмішки щасливих відвідувачів.

Дніпропетровський академічний театр опери та балету запрошує 27 січня на прем’єра сезону “Рок хіти”. Музичні композиції улюблених гуртів «Led Zeppelin», «Beatles», «Pink Floyd», «Scorpions» та інших виконають солісти опери, артисти хору та симфонічного оркестру, а також дитячій хор театру.

Дніпропетровській філармонії ім. Л. Когана також є чим потішити слухачів. Сьогодні естрадно-джазовий ансамбль під керівництвом Олексія Мовчана запрошує до філармонії на прем’єру «Еlton John tribute». Зустріч з творчістю знавця року і моди, володаря п’яти премій «Греммі» Елтона Джона завжди дарує незабутні враження.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Якщо сьогодні холодно, йде сніг і рано співають півні, то скоро прийде потепління.

Якщо 27 січня сильний вітер – буде дощовий рік.

Якщо на деревах іній – буде відлига. Білі хмари – до морозів.

Якщо навколо місяця туман, то буде хуртовина.

Якщо вранці ворона голосно каркає до завірюхи.

За народними повір’ями 27 січня не можна ображати тварин, рибалити і полювати, сваритися з рідними та друзями.

Схід сонця сьогодні очікується о 7:16, а захід сонця – о 16:30.
Тривалість дня – 9 год. 14 хв.

В останні дні зросла активність ворожої авіації. Будьте пильні, уважно стежте за сигналами повітряної тривоги та дотримуйтесь правил безпеки.

Слідкуйте за подіями в наших групах