Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 1 вересня

  • Категорія:
  • Новини

1741 – народився Жан-Бенуа Шерер (Йоган-Бенедикт), французький та німецький історик, автор першої у Західноєвропейській науці монографії з історії України “Літопис Малоросії або історія козаків-запорожців та козаків України або Малоросії” (282 роки);

1875 – народився Едгар Райс Барроуз, американський письменник, автор романів про Тарзана (148 років);

1889 – народилася Ольга Басараб, українська громадська і політична діячка, організатор 1-ї жіночої чоти Легіону УСС, розвідниця, активістка УВО, зв’язкова полковника Євгена Коновальця (134 роки);

1939 – розпочалася Друга світова війна в Європі нападом Німеччини на Польщу (84 роки);

1964 – у Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр “Україна” (59 років);

1996 – в Україні запроваджено гривню як національну валюту (27 років);

2006 – у Криму почав працювати перший у світі справжній кримськотатарський телеканал ATR (17 років);

2008 – прем’єрний показ українського телевізійного мультсеріалу “Легенди України” (15 років);

2023 – запровадження церковної календарної реформи, що передбачає перехід помісної Української Православної церкви на новоюліанський календар зі збереженням права за парафіями та монастирями використовувати (юліанський) старий календар.

У 1832 році народився Олександр Поль (с. Малоолександрівське Верхньодніпровського повіту на Катеринославщині) Олександр Поль, почесний громадянин Катеринослава, підприємець, меценат, археолог і колекціонер, нащадок українського гетьмана Павла Полуботка. Відкрив поклади залізної руди на околицях Кривого Рога. Був членом Катеринославського губернського дворянського комітету зі складання проєкту положення про звільнення селян, Верхньодніпровського повітового і Катеринославського губернського земств. За час перебування на посаді повітового гласного Олександр Поль висунув багато пропозицій, зокрема, про влаштування товариства взаємного кредиту, побудову залізниці та грандіозного стаціонарного мосту через Дніпро в Катеринославі у 1884 році. У 2020 році у Севастопольському парку у рамках розкопок на місці розташування Лазаревської церкви була виявлена його могила. На честь Олександра Поля названа одна з вулиць Дніпра, а  на головному проспекті міста  Д. Яворницького  розташовано пам’ятник (191 рік).

У 1901 році відкрито музичне училище Катеринославського відділення Імператорського Російського Музичного Товариств, згодом – Дніпропетровська консерваторія, нині – Дніпропетровська академія музики ім. М. Глінки, на вул. Ливарна, 10 (122 роки).

У 1966 році відкрито народний музей історії Дніпропетровського медичного інституту (нині – Дніпровського державного медичного університету)  (57 років).

У 1969 році засновано Центральні монтажно-заготівельні майстерні харківського тресту “Електропівденмонтаж” (нині – ТОВ “Завод монтажних виробів”) (54 роки).

У 1991 році відкрито Дніпропетровський ліцей інформаційних технологій (нині – КЗО “Дніпровський ліцей інформаційних технологій при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара” ДМР) (32 роки).

У 1997 році відкрито Українсько-американський ліцей, нині – КЗО “Українсько-Американський ліцей” ДМР (26 років).

У 2003 році введено в експлуатацію швидкісний пасажирський потяг “Столичний експрес” за маршрутом Дніпропетровськ-Київ-Дніпропетровськ. Потяг долає відстань у 537 км між Києвом і Дніпропетровськом за близько 6 годин (20 років).

У 2019 році  відбулася перша урочиста посвята у студенти Дніпровського технологічного університету ШАГ(4 роки).

Сьогодні відзначають:

День знань;

День Конституції Словаччини (1992 рік).

Сьогодні Українська греко-католицька церква переходить на Новоюліанський календар.

Сьогодні у світі:

– у Каїрі (Єгипет) та Суонсі (Великобританія) -конгрес єгиптологів The Egypt Exploration Society Congress, триватиме до 2 вересня;

– в Інчхоні (Республіка Корея) фінал тижня глобальної адаптації у Кореї.

Про культурні події в Україні:

– у с. Козельщина в будинку культури відбудеться благодійний концерт гурту “Фрістайл” із концертною програмою “Україна ненька”;

– в Одесі в національному  академічному театрі опери та балету опера “Трубадур” у рамках Оксамитового сезону.

Сьогодні у Дніпрі:

– у Культурно-діловому центрі «Менора» форум підприємців “Другий рік війни: перспективи розвитку бізнесу та економіки”;

– у Центральній міській бібліотеці концерт “STAND UP НА ДЕНЬ ЗНАНЬ” за участю коміків Михайла Буслаєва, Максима Албула, Влада Пунтуса, Олексія Приймаченка .

·       Погода цього дня вказує на погоду осені.

·       Якщо дує південний вітер, то буде добрий врожай вівса.

·       Вранці туман – до сніжної зими.

За народними повір’ями сьогодні не можна  обговорювати чужі проблеми, відкладати вирішення важливих справ.

Слідкуйте за подіями в наших групах