Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 13 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

У різні роки відбулися такі події:

1792 – у Вашингтоні розпочалося будівництво Білого дому (231 рік);

1860 – у США зроблена перша фотографія з повітряної кулі (163 роки);

1865 – помер Петро Гулак-Артемовський, український поет, байкар, ректор Харківського університету у 1841-1849 роках (158 років);

1884 – затверджено Гринвіч як місце проходження нульового меридіана (139 років);

1923 – народився Михайло Сікорський, історик, краєзнавець, музеєзнавець, Герой України (100 років);

1925 – народилася Маргарет Тетчер, перша жінка – прем’єр-міністр Великої Британії у 1979-90 роках (98 років; померла у 2013).

У 1905 році розпочато експлуатацію будівлі першого Катеринославського Комерційного училища (нині – будівля Дніпропетровської обласної ради) на просп. О. Поля (118 років).

13-14 жовтня 1941 році розстріл гітлерівцями 11 тис. мирних жителів єврейської національності у Червоноповстанській балці (нині – Довга балка), що поряд з парком ім. Юрія Гагаріна (82 роки).

У 1946 році народився Іван Шулик (с. Петриківка Дніпропетровської області), дніпровський театральний художник, сценограф, член Спілки художників СРСР, член Спілки художників України, громадський та політичний діяч, дисидент, ветеран Народного Руху України, активіст проукраїнського руху у Дніпрі, Почесний громадянин міста. Закінчив Дніпропетровське державне художнє училище (нині – Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж). Працював над оформленням книг для видавництва “Промінь”, художником на обласному телебаченні, разом із тим активно співпрацював із театрами міста. У 1978-1991 роках працював головним художником у театрах Дніпра. У 1992-1995 роках працював у Дніпропетровській державній адміністрації керівником відділу з національно-культурних питань, керівником сектору оргвідділу, радником з громадсько-політичних питань. У 2004-2006 роках був начальником Управління культури та туризму при Дніпропетровській ОДА. У 1991 році встановлював перший синьо-жовтий прапор у місті й голодував під міською радою, вимагаючи припинити переслідування проукраїнських організацій. У 2004 році був активним учасником подій Майдану та у 2013-2014 роках – Революції Гідності. Помер у 2021 році у Дніпрі (77 років).

У 2007 році сталася трагедія (вибух через витік газу) на вул. Мандриківській, 127, внаслідок якої був зруйнований 9-ти поверховий житловий будинок і загинуло 23 людини (16 років).

У 2016 році відкрито пам’ятник та сквер на честь видатного українського поета Тараса Шевченка у селищі Шевченко Самарського району міста Дніпра (7 років).

У 2018 році на Набережній відкрито ковану скульптуру “Талісман Дніпра” у вигляді серця, яке об’єднує обидва береги Дніпра та зображає кровоносну систему й схоже на дерево, що прикрашено листочками за кількістю років місту. Щороку кількість листочків збільшуватиметься і кожне присвячуватиметься людям та організаціям, які зробили свій внесок у розвиток рідного краю. Згодом скульптуру тимчасово перемістили на набережну житлового масиву Сонячний, поки її доопрацьовують (5 років).

У 2020 році у Культурно-діловому центрі “Менора” презентовано фільм Леоніда Канфера “Місія Дніпро” (3 роки).

Сьогодні відзначають :

·       Всесвітній день яйця (друга п’ятниця жовтня);

·       Міжнародний день зі зменшення небезпеки лих.

Сьогодні у світі:

– триває візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Йорданії;

– у Марракеші (Марокко) сьогодні розпочинаються щорічні зустрічі Групи Світового банку, Міжнародного валютного фонду, триватимуть по 15 жовтня;

– у Пусані (Республіка Корея) закривається Пусанський міжнародний кінофестиваль Busan International Film Festival;

– у Бішкеку (Киргизстан) пройде саміт країн СНД.

Сьогодні в Україні:

– у Чернівцях відкривається  І-й літературний фестиваль “Букон.Бета”, триватиме до 15 жовтня;

– в Одесі в національному  академічному театрі опери та балету відбудеться світова прем’єра авторського проєкту Одеської опери “Катерина”.

Сьогодні у Дніпрі:

– симфонічний концерт у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана;

– концерт Alena Omargalieva у ресторані на даху ТЦ Atrium “BEYOND restaurant & lounge bar”;

– показ відеоверсії концерту Taylor Swift “The Eras Tour (16+)” у кінотеатрі Дафі IMAX мережі “Multiplex”.

За народними повір’ями:

·       Якщо журавлі відлетіли, то зима буде рання і холодна.

·       Якщо вже випав перший сніг, то зима буде ранньою.

·       Якщо випав сухий сніг, то буде врожайне літо наступного року.

·       Білка чисто вилиняла – до гарної зими.

·       Місяць вночі блідий і в тумані – до погіршення погоди.

·       Південний вітер – до потепління.

Cьогодні не можна надягати брудне і протерте взуття, сваритися.

Слідкуйте за подіями в наших групах