Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 15 листопада

  • Категорія:
  • Новини

15 листопада День Протиповітряної Оборони України. Цьогоріч вперше відзначається у цю дату.

Перехід на новоюліанський календар однієї з найвідоміших святинь України – Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (з 2023 року). Про перехід на новий календар оголосив архімандрит Авраамій, він є виконувачем обов’язків намісника святої обителі. Саме у цей день 1415 року відбувся поділ руської церкви на Київську та Московську єпархії (608 років).

Сьогодні розпочинається Різдвяний піст за григоріанським календарем. Триватиме до 24 грудня.

Також 15 листопада відзначають Всесвітній день вторинної переробки (рециклінгу).

У Сан-Франциско (США) сьогодні Президента США Джо Байден зустрінеться з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

В Апіа (Самоа) пройде засідання Ради міністрів ACP–EU щодо співпраці у розвитку між ЄС та країнами групи держав Африки, Карибського басейну та Тихого океану.

У Варшаві (Польща) відбудеться інвестиційний форум “FIT for Ukraine: Annual Meeting” у рамках найбільшої виставки з реконструкції України ReBuild Ukraine.

Також сьогодні онлайн розпочинає роботу Форум Microsoft Ignite , триватиме 2 дні.

В Кіґалі (Руанда) стартує Фестиваль європейського кіно – 2023, триватиме по 19 листопада.

А у Києві в Національній філармонії розпочинається Фестиваль барокової музики KyivBaroqueFest “Французька увертюра 2023”, триватиме до 17 листопада.

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО:

У 1873 році засновано Катерининську залізницю, нині – регіональна філія “Придніпровська залізниця” АТ “Укрзалізниця”(150 років).

У 1935 році народився Віктор Пилипенко, відомий вчений у галузі динаміки рідинних ракетних двигунних установок і складних гідромеханічних систем, фахівець в галузі технічної механіки, професор, депутат Верховної Ради УРСР 11-го скликання, академік Національної академії наук України, доктор технічних наук. Працював у КБ “Південне”, у Дніпропетровській філії Інституту механіки АН УРСР (нині – Інститут технічної механіки Національної академії наук України й Державного космічного агентства України), у Дніпропетровському державному університеті (нині – Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара). З 2003 року почесний директор Інституту технічної механіки НАН України. Помер у 2015 році у Дніпрі (88 років).

У 1992 році помер уродженець Дніпра Андрій Штогаренко, український композитор, педагог, музично-громадський діяч, народний артист УРСР, народний артист СРСР, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Державних премій СРСР та УРСР. У 1912-1915 роках відвідував класи Катеринославського музичного училища (нині – Дніпропетровська академія музики імені Михайла Глінки), з 1926 року організував ансамбль баяністів, з яким концертував до 1930 року. У 1921-1930 роках викладав співи у середніх навчальних закладах Катеринослава. У 1930-1936 роках здобув музичну освіту у консерваторії Харкова, де і залишився. З 1943 року життя та діяльність композитора пов’язані з Києвом. Серед його творів романс “Ви чули ту пригоду?”, симфонічна п’єса “Сатира” (31 рік).

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ:

1415 – відбувся поділ руської церкви на Київську та Московську єпархії (608 років);

1630 – помер Йоган Кеплер, німецький астроном, який першим заявив, що планети обертаються навколо Сонця (393 роки);

1787 – помер Крістоф Віллібальд Глюк, німецький композитор, реформатор оперного мистецтва, автор опер “Орфей і Еврідіка”, “Паріс і Єлена” (236 років);

1837 – опубліковано систему стенографії, швидкісне письмо, для якого характерний запис короткими знаками й скороченнями, що дає змогу синхронно занотувати усну мову (186 років);

1839 – помер Вільям Мердок, шотландський механік, винахідник, який першим застосував газ для освітлення (184 роки);

1887 – запатентовано Карлом Гесснером цинкову батарейку (136 років);

1920 – у Женеві відбулася перша Генеральна Асамблея першої політичної міжнародної організації Ліги Націй, яка була ліквідована у 1946 році, а її активи й зобов’язання були передані в ООН (103 роки);

1923 – народився Ігор Побірченко, вчений, правознавець, академік Національної академії правових наук України, організатор і почесний президент Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, лауреат багатьох нагород і відзнак (100 років; помер у 2012);

1934 – у СРСР проведено першу телепередачу із звуковим супроводом (89 років);

1940 – народився Роберто Каваллі, італійський дизайнер і засновник дома високої моди Роберто Каваллі (83 роки);

1957 – відбувся перший політ першого у світі надзвукового міжконтинентального пасажирського літака Ту-144 (66 років);

1960 – вийшов у море перший підводний човен «Джордж Вашингтон» із ядерними балістичними ракетами на борту;

1990 – після скасування у березні 1990 р. Верховною Радою СРСР 6-ї статті Конституції СРСР, яка утримувала для КПРС монополію на владу, Міністерством юстиції УРСР була зареєстрована першою в Україні як політична партія Українська республіканська партія (33 роки);

2022 – наймасовіший від початку повномасштабного вторгнення ракетний обстріл по всій території України. Силам протиповітряної оборони України вдалося збити 75 із 96 випущених крилатих ракет повітряного та морського базування (1 рік).

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ НА 15 ЛИСТОПАДА

  • Якщо у цей день пішов сніг, то зима буде морозною і сніжною. 
  • Лелеки літають над дахом будинку – до потепління.
  • Якщо похмура погода і вогкість, то незабаром стане тепло.
  • Якщо у цей день сильний дощ, то зима буде дуже холодною.

За народними повір’ями сьогодні не можна сваритися і працювати в полі. Рекомендується зробити вдома генеральне прибирання, випрати речі, зайнятися рукоділлям.

Слідкуйте за подіями в наших групах