Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 16 листопада

  • Категорія:
  • Новини

16 листопада у світі відзначають:

– Міжнародний день толерантності;

– Міжнародний день філософії (третій четвер листопада);

– Міжнародний день боротьби з анорексією.

В Україні сьогодні День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

У Лондоні сьогодні відбудуться такі події:

– AI Creative Summit – одноденна конференція щодо прискорення штучного інтелекту в медіа та індустрії розваг;

– Саміт MarTech з маркетингу та технологій у регіоні EMEA.

У Києві з 15 до 22 листопада триватиме Київський міжнародний кінофестиваль короткометражних фільмів KISFF.

Також у Києві в режимі онлайн пройде IV Міжнародний форум “Людський капітал: навички для майбутнього”.

У КВК “Парковий” (Київ) відбудеться Величезний DIGITAL FORUM Від THE / DVIZH.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні події:

– вистава “Історії кохання для дорослих” за участю відомих акторів Олексія Вертинського, Людмили Смородіної, Анатолія Гнатюка, Ксенії Вертинської тощо у Дніпровському академічному театрі драми і комедії;

– презентація книги “Брати Капранови. Історія Європи. Український погляд” у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана;

– прем’єра у міських кінотеатрах фільму “Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій”;

– комедія “Я у твоїй шкірі” за мотивами п’єси П’єра Руді “Омлет з гірчицею” у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка.

– 1766 – народився Рудольф Крейцер, французький скрипаль-віртуоз, композитор, диригент і педагог, якому Людвіг ван Бетховен присвятив свою славнозвісну сонату № 9, проте Крейцер її ніколи не виконував (257 років);

– 1841 – запатентовано Едуардом Гурвіном пробковий рятувальний жилет (182 роки);

– 1842 – помер Василь Каразін, метеоролог, публіцист, ініціатор створення Харківського університету, першого у Східній Україні Василь (181 рік);

– 1848 – у Лондоні дав останній концерт Фридерик Шопен (175 років);

– 1924 – почала мовлення перша українська радіостанція Українське радіо (99 років);

– 1930 – народився Олександр Сацький, український письменник та кінодраматург, автор сценаріїв до 16 фільмів, у тому числі “У бій ідуть лише “старі”” (разом із Леонідом Биковим), “Кармелюк”, “Гнів”, працював редактором, сценаристом Кіностудії ім. О. П. Довженка (93 роки);

– 1936 – народився Ігор Турчин, заслужений тренер СРСР, найуспішніший тренер в історії гандболу. Створив київську команду “Спартак” (20-разовий чемпіон СРСР, 13-разовий переможець Кубку Європейських чемпіонів). За видатні досягнення в спорті Турчин і його команда занесені в Книгу рекордів Гіннеса (87 років);

– 1945 – у Лондоні засновано ЮНЕСКО (78 років);

– 1952 – померла Соломія Крушельницька, відома українська оперна співачка, педагогиня, за життя визнавана найвидатнішою співачкою світу, “Вагнерівська примадонна” XX століття (71 рік);

2005 – помер Дональд Вотсон, британський громадський діяч, засновник першого веганського товариства і співавтор терміну веган (18 років).

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО

У 1860 році народився Олександр Клінгенберг, державний діяч, юрист, у 1906-1909 роках Катеринославський губернатор. З 8 квітня 1907 року був товаришем голови Катеринославського єпархіального відділення Імператорського Православного Палестинського Товариства. Помер 31 травня 1909 року у Катеринославі (163 роки).

У 1872 році відкрито Катеринославський міський громадський банк, нині тут знаходиться Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж (151 рік).

У 1889 році засновано змішаним франко-бельгійським акціонерним товариством російських трубопрокатних заводів трубний завод “Шодуар-А”, нині – ПАТ “Дніпропетровський трубний завод”. Через банкрутство з 2020 року перебуває у стані припинення. 7 листопада 2023 року на платформі Prozorro.Продажі завершився аукціон з продажу майнового комплексу заводу (134 роки).

У 1903 році освячено будівлю Міської думи на центральному проспекті, де нині – Дніпровський фаховий мистецько-художній коледж культури (120 років).

У 1912 році народився Михайло Дупліщев, відомий вчений, спеціаліст у галузі конструювання та проєктування ракетно-космічної техніки, доктор технічних наук, професор. Працював у З 1955 по 1960 працював заступником Головного конструктора КБ “Південне” (нині – ДП КБ Південне імені М. К. Янгеля), керував створенням експериментальної бази для стендових випробувань агрегатів і систем ракет стратегічного призначення на висококиплячих компонентах палива та займався їхнім відпрацюванням. За сумісництвом працював на фізико-технічному факультеті Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара). У 1969-1981 роках завідував кафедрою технічної механіки. 1961-1981 роки – професор кафедри деталей машин, а у 1981-1990 роках – професор кафедри технічної механіки (111 років).

У 1921 році народився Михайло Носовський (с. Миколаївка Дніпропетровської області), відомий вчений-геолог, професор, Заслужений діяч науки і техніки України. У 1963-1988 роках очолював Науково-дослідний інститут геології Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара), 1974-1985 роках проректор із наукової роботи. У 1978 році ним створено в університеті кафедру геології. Помер у 2008 році у Дніпрі (102 роки).

У 1977 році у Дніпрі народилася Оксана Баюл, колишня українська фігуристка, перша олімпійська чемпіонка незалежної України, наймолодша олімпійська чемпіонка з фігурного катання, заслужений майстер спорту України з фігурного катання, дворазова срібна призерка чемпіонатів Європи і чемпіонка світу, почесна громадянка Дніпра, модельєрка спортивного одягу, авторка двох книжок. Навчалася у середній школі №34 та дитячій юнацькій школі фігурного катання спортклубу “Метеор”. Нагороджена Почесною відзнакою Президента України за досягнення видатних спортивних результатів на чемпіонатах світу та Європи, орденом “За заслуги” III ступеня. З 1994 року переїхала до США, у 2021 році відмовилась від українського громадянства та отримала американське громадянство (46 років).

У 2013 році відкрито пам’ятник Герою України Михайлу Панікахи (заступник командира відділення 1-ї роти 883-го стрілецького полку 193-ї стрілецької дивізії 62-ї армії, Герой Радянського Союзу, який загинув у 1942 році, коли охоплений полум’ям кинувся на фашистський танк) (10 років).

За народними повір’ями:

– якщо на річці стоїть лід, то наступного року буде хороший урожай хліба;

– якщо у цей день морозна погода, то зима буде теплою;

– вранці мороз вдарив – до снігопаду;

– якщо сніг лежить, а листя ще не на всіх деревах обсипалися, то наступний рік буде важким і неврожайним.

Сьогодні не можна підписувати контракти, угоди.

ПОГОДА У ДНІПРІ на 16 листопада

Температура повітря у Дніпрі зараз +6°.   

За прогнозами синоптиків сьогодні буде хмарно, після обіду дощитиме.

Температура повітря протягом дня від +8° до +5°.

Схід сонця сьогодні відбудеться о 6:47, а захід сонця очікується о 16:01.   

Тривалість дня – 9 год. 12 хв.

Слідкуйте за подіями в наших групах