Топ-3 арт-объекта, которые можно увидеть только в Днепре.Афиша Днепра

Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 16 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

16 жовтня у світі відзначають:

– Всесвітній день продовольства;

– Всесвітній день анестезії (День анестезіолога); 

– День Шефа (День Боса). 

У Люксембурзі пройде зустріч Єврогрупи. 

У Відні відбудеться благодійний концерт “БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ. Concert to support Ukraine”. 

У Львові відбудеться прем’єра вистави “Minecraft та Brawl Stars рятують Roblox”. 

У Дніпрі, у Дніпровському академічному театрі драми і комедії, покажуть виставу “Мужики за викликом”. 

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО:

У 1897 році засновано Центральне електричне товариство, що здійснювало освітлення міста і завдяки якій розпочалася електрифікація Катеринослава (126 років). 

У 1903 році почало виходити щотижневе періодичне видання “Вестник Екатеринославского земства”, який охоплював і відображав на своїх сторінках значну частину життя губернії, був інформаційним органом для всього повіту, створював уявлення про місцеві події, тим самим формуючи громадську думку населення. Часопис безкоштовно надсилали лікарям, ветеринарам, страховим агентам, інженерам, настоятелям парафій, земським школам, волосним управлінням і редакціям газет. Щотижневик не мав сталого обсягу та міг досягати 110 сторінок. У 1905 році вийшов останній номер (120 років). 

У 1909 році народився Всеволод Лазарян, український вчений-механік, професор, спеціаліст у галузі динаміки рухомого складу залізниць, академік Академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки УРСР, доктор технічних наук, лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки. У 1941-1958 роках був ректором Дніпровського інституту інженерів залізничного транспорту (нині – у складі Українського державного університету науки і технологій). Генерал-директор дороги та будівництва III рангу. Автор понад 300 наукових праць та винаходів. Помер у 1978 році у Дніпропетровську. На його честь названа одна з вулиць Дніпра та Дніпровський національний університет залізничного транспорту (114 років). 

У 2012 році відкрито найбільший у світі єврейський центр “Менора” – унікальна споруда площею 50 тис. м. кв, яка складається з семи веж, що становлять подобу Храмового семисвічника. Тут надають різні послуги, діють кафе, магазини та галереї (11 років). 

У 2012 році відкрито музей “Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні”, третій у світі за величиною меморіальний комплекс, присвячений Голокосту (11 років). 

У 2013 році відкрито на території меморіально-паркового комплексу Планета Альфреда Нобеля в Університеті імені Альфреда Нобеля єдиний в Україні пам’ятник Альфреду Нобелю (10 років). 

Слідкуйте за подіями в наших групах