Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 18 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

18 жовтня відзначаємо:

·       Європейський День боротьби з торгівлею людьми;

·       День незалежності Азербайджану, День відродження азербайджанської державності.

У Франкфурті-на-Майні (Німеччина) відкривається Франкфуртський книжковий ярмарок, триватиме до 22 жовтня.

У Цюриху (Швейцарія) розпочинає роботу 5-й міжнародний конгрес передової хірургії HBP ISLS 2023, триватиме до 21 жовтня.

Про культурні події в Україні:

у Києві у ЦСМ “Білий Світ” фінал виставки Третьої Всеукраїнської Бієнале Левкасу;

у Чернівцях розпочинається ІІІ книжковий фестиваль “БукФест”, триватиме 2 дні;

у Києві у кінотеатрі “Жовтень” фінал 7-ого Міжнародного кінофестивалю “Київський тиждень критики”.

Сьогодні у Дніпрі  академічний театр драми і комедії запрошує на виставу “Егоїстки” за участю народних артисток України, відомих актрис Лесі Самаєвої, Ніни Набоки,  Олени Лавренюк, Людмили Смородіної, Наталії Корпан, Анастасії Остреїнової, Софії Бровко.

ЦІКАВЕ ПРО ДНІПРО

У 1876 році народився Сергій Єфремов, український громадсько-політичний і державний діяч, літературний критик, історик літератури, академік Української академії наук, віцепрезидент ВУАН, дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Львові, публіцист, один із творців української журналістики. Брав участь у розробці концепції української державності, української національної культури й освіти, запропонував назву Українська Народна Республіка. У 1917 році був заступником голови Української Центральної Ради. Генеральним секретарем міжнаціональних справ Генерального Секретаріату УЦР-УНР. Автор монографічних нарисів про видатних українських письменників, фундаментальної праці “Історія українського письменства”. На його честь названа одна з вулиць Дніпра (147 років).

У 1896 році  у Катеринославі (нині – Дніпрі) народився Адольф Страхов (справжнє прізвище Браславський), український радянський скульптор і графік, плакатист, народний художник УРСР. У Катеринославі провів дитячі та юнацькі роки, навчався малювати. Закінчив Одеське художнє училище (1912-1915). Воював у Першій світовій війні. У 1918 році повернувся до Катеринослава, де працював до 1923 року. Згодом переїхав до Харкова, де у 1979 році помер. Серед його робіт плакати “Абетка революції”, “Дніпробуд побудований”, “Смерть фашизму”, погруддя Т. Г. Шевченка тощо (127 років).

У 1902 році народилася Марія Сокіл-Рудницька, українська оперна співачка, громадська діячка, лауреатка Міжнародного конкурсу вокалістів 1933 року у Відні, друга після Соломії Крушельницької українська співачка, яка зробила свої записи на американському континенті. Навчалася у Катеринославі у комерційній школі, згодом у консерваторії, у 1920-х роках виступала у Катеринославському оперному театрі (нині – Дніпропетровський академічний театр опери та балету) та мандрівній трупі театрі ім. М. Заньковецької. Як оперна співачка дебютувала у Харкові у 1927 році. В умовах сталінських репресій, влітку 1932 року разом із чоловіком Антоном Рудницьким виїхала до Галичини. За кордоном продовжувала виступати від України, хоча вже не була її громадянкою. У 1937 році подружжя виїхало до США для зустрічей з українською громадою, щоб зібрати кошти на будівництво української лікарні у Львові. З 1938 року жила у США, де померла на початку 1999 року. Зіграла головну роль у музичному фільмі Василя Авраменка “Запорожець за Дунаєм”, записала альбом платівок “Ukrainian folk songs” (121 рік).

Слідкуйте за подіями в наших групах