Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 20 жовтня

  • Категорія:
  • Новини

20 жовтня у різні роки у світі відбулися такі події:

– 1883 – народився Яков Степовий (Якименко), композитор, педагог, музичний критик, громадський діяч (140 років);

– 1924 – у Харкові відкрито першу в УСРР радіостанцію (99 років);

– 1930 – помер Юрко Тютюнник, український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, командир Київської групи у Зимовому поході, організатор та керівник Листопадового рейду 1921 року (93 роки);

– 1944 – перший бойовий виліт японських камікадзе (79 років);

– 1945 – вперше жінкам Французької республіки надано виборче право (78 років);

– 1953 – у США вийшла у світ антиутопія Рея Бредбері “451 градус за Фаренгейтом” (70 років);

– 1993 – Парламент Естонії прийняв заяву, в якій засудив комуністичну політику геноциду в Україні (30 років);

– 1999 – на півночі Центрального Сибіру знайдено замороженого мамонта (24 роки);

2010 – помер Боб Гуччіоне, засновник журналу для чоловіків “Penthouse” (13 років).

У 1802 році за наказом російського царя Олександра І після ліквідації Новоросійської губернії створено Катеринославську губернію з центром у Катеринославі, яка проіснувала до 1925 року. Губернією управляли цивільний губернатор та його канцелярія у складі кількох десятків чоловік: чиновників, радників, архіваріуса, писців та інших. Військовий губернатор мав у своїй компетенції нагляд за громадським порядком. Спочатку до складу губернії увійшли Бахмутський, Катеринославський, Маріупольський, Новомосковський, Павлоградський повіти, а також Ростовське і Таганрозьке градоначальства, згодом у 1916 році були утворені Олександрівський, Верхньодніпровський і Слов’яносербський повіти. У 1919 році додали землі з Херсонської губернії для створеного Криворізького повіту. У 1920 році частину земель губернії на півдні та сході передано до складу новостворених Олександрівської і Донецької губерній. У 1922 році додали Запорізьку (колишня Олександрівська) і частину Кременчуцької губернії. У 1923 році у Катеринославській губернії було скасовано повіти і створено 7 округів і 87 районів. У 1925 році Катеринославська губернія була скасовано (221 рік).

У 1859 році відкрито першу телеграфну станцію, яка зв’язала Катеринослав із Києвом, Одесою, Петербургом, Москвою, Варшавою та іншими містами (164 роки).

У 1883 році народився Петро Єфремов, український учений-літературознавець, історик української літератури, критик, педагог, активіст Катеринославської “Просвіти”, професор, викладач інституту народної освіти (нині – Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара, у 1921-1929 роках). З 1915 року діяв у Катеринославі, викладав українську мову і літературу, російську літературу, історію української мови й літератури у навчальних закладах міста. Репресований, у 1929 році за участь у сфабрикованій справі “Спілки визволення України” заарештований на 5 років, покарання відбував у Ярославському політичному ізоляторі. У 1937 році заарештований вдруге, подальша доля невідома. Реабілітований у 1989 році (140 років).

У 1950 році народилася Валентина Лазебник, дніпровський історик, завідувачка відділом Дніпропетровського національного історичного музею імені Д. І. Яворницького, дослідниця історії Дніпропетровщини, краєзнавиця, публіцистка, громадська діячка, Почесна громадянка Дніпра, нагороджена орденом княгині Ольги III ступеню, грамотами Міністерства культури України, обласного управління культури, пам’ятною медаллю “За заслуги перед містом”, стипендією Міжнародного Благодійного Фонду “Україна-3000”. З 1956 року проживає у Дніпрі, закінчила середню школу № 80 та історичний факультет Дніпропетровського державного університету (нині – Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара). З 1975 року працює у Дніпропетровському історичному музеї. Авторка понад 230 наукових і науково-популярних публікацій, ініціаторка відродження та увічнення пам’яті Олександра Поля, консультувала скульптора В. Небоженка щодо створення пам’ятника О. Полю на просп. Д. Яворницького (73 роки).

У 1992 році Розпорядженням представника Президента України в Дніпропетровській області № 508 на державний облік як пам’ятник культури взято садибу по вул. Клубній, 25 у Ломівці (у межах Дніпра), де у 1945-1947 роках проживав український письменник Олесь Гончар (31 рік).

20 жовтня у світі відзначають:

– Всесвітній день статистики;

– Міжнародний день авіадиспетчера;

– Міжнародний день кухар.

В Україні сьогодні Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

У Вашингтоні відбудеться Саміт ЄС-США.

В режимі онлайн в Україні пройде Всеукраїнський податковий форум Tax & Business Talks – 2023 A2B Forum.

У Києві, в режимі онлайн, відбудеться конференція DistributionMaster: Нова реальність-виклики та рішення.

У Києві, у Національній філармонії України, відбудеться концерт “GRANDE VERDI: Життя в музиці”.

У Дніпрі на сьогодні заплановані такі культурні події:

– фестиваль “Покоління” у Stage Music Hall;

– вистава “Повернення блудного батька” у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету;

– симфонічний концерт у Дніпровській філармонії ім. Л. Когана;

– інтерактивна вистава “Аліса в країні чудес” у ПК “Шинник”.

За народними повір’ями:

– якщо у цей день сонячна і погожа погода, то тепло протримається ще три тижні;

– місяць блідий і мутний – до снігу і морозу;

– якщо випав сніг, а з дерев ще не все листя облетіло, то зима буде пізньою.

Сьогодні не можна сперечатися та конфліктувати, приймати подарунки від незнайомих людей.

Слідкуйте за подіями в наших групах