Що відбулося або відбудеться у Дніпрі та світі 21 серпня

  • Категорія:
  • Новини

21 серпня у різні роки у світі відбулися такі події:

1754 – народився Вільям Мердок, шотландський механік, винахідник, який першим застосував газ для освітлення (269 років);

1909 – народився Микола Боголюбов, український математик, механік і фізик-теоретик, академік Академії наук УРСР та Академії наук СРСР, засновник радянських наукових шкіл у галузі нелінійної механіки, статистичної фізики і квантової теорії поля, засновник Інститут теоретичної фізики АН УРСР у Києві (нині – Інститут теоретичної фізики імені М. М. Боголюбова НАН України). На його честь названо малу планету та діє премія за видатні наукові роботи в галузі математики і теоретичної фізики (114 років);

1914 – здійснено офіцером Яном Нагурським перший у світі політ в Арктику (109 років);

1924 – народилася Консуело Веласкес, мексиканська композиторка, авторка пісні Bésame mucho (99 років);

1932 – у Венеції відбувся перший міжнародний кінофестиваль (91 рік);

1947 – помер Етторе Бугатті, італійський автомобільний конструктор, дизайнер, засновник французької компанії “Bugatti” (76 років);

1953 – народився Дмитро Кремінь, поет, публіцист, перекладач, педагог, лауреат Шевченківської премії, автор поетичних книг “Медовий місяць у Карфагені” і ” Скрипка з того берега” (90 років; помер у 2019).

У 1885 році відбулося засідання місцевої думи з приводу продажу ділянки землі Брянському товариству для будівництва металургійного заводу, нині – Дніпровський металургійний завод на вул. Маяковського, 3 (138 років). 

У 2009 році на Січеславській набережній стартував ІІІ Всеукраїнський скульптурний пленер. У ньому брали участь скульптори з Києва, Бердянська, Харкова, Дніпра. Учасники виготовили скульптури з кримського вапняку, які прикрасили набережну та сквери міста (14 років). 

21 серпня у світі відзначають:

– Міжнародний день пам’яті та поминання жертв тероризму;

– День без косметики і макіяжу. 

В Одесі, в Одеському українському театрі ім. В. Василька, відбудеться прем’єра вистави “Заборонений” за п’єсою С. Дзюби та А. Кірсанова. 

А у Одеському національному академічному театрі опери та балету буде вистава “Віват балет! Сузір’я Перемоги”. 

У Дніпрі, у Дніпровському академічному театрі драми і комедії, покажуть виставу Сучасного театру “Коханець у стилі”. 

За народними повір’ями:

– якщо в цей день дме північний вітер, то добре вродить жито;

– іній в цей день обіцяє хороший урожай в наступному році;

– якщо день дощовий, то і восени будуть часті дощі;

– хороший урожай ягід – до холодної зими.

Сьогодні не можна лаятися, сваритися, влаштовувати конфлікти, скаржитися на долю і хвалитися, будувати плани на далеке майбутнє, піднімати будь-які речі з землі, особливо монети.

Слідкуйте за подіями в наших групах